Περίεργα facts που δεν γνωρίζατε για τον κόσμο

ethnika-parka
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πέτρες που κινούνται, τουρίστες που σκοτώνονται ανορθόδοξα και… άδειες περιοχές στην Κίνα. Όλα αυτά τα περίεργα συμβαίνουν στον πλανήτη μας.

Η πρώτη αιτία θανάτου στα εθνικά πάρκα των Η.Π.Α., με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει το NPS Public Risk Management Program από το 2007 έως το 2013 είναι οι πνιγμοί, τα δυστυχήματα με οχήματα και οι πτώσεις. Κατά μέσο όρο, μάλιστα, κάθε χρόνο σκοτώνονται 160 επισκέπτες ενώ επισκέπτονται το Δίκτυο εθνικών πάρκων, ενώ από άλλα στοιχεία φαίνεται ότι οι άντρες είναι 3 φορές πιο πιθανό να σκοτωθούν από τις γυναίκες.

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015 υπήρξαν 8 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από καρχαρία και τουλάχιστον 10 θάνατοι που έχουν προκληθεί από selfie –κι αυτοί είναι μόνο αυτοί που μπόρεσαν εύκολα να εντοπιστούν. Στην προσπάθειά τους να βγάλουν όλοι μια όμορφη και αξιομνημόνευτη selfie που θα κερδίσει τα like στα social media, βάζουν πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους, όπως συνέβη και με τους 2 νεαρούς άντρες που σκοτώθηκαν στα Ουράλια, οι οποίοι κρατούσαν μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα έτοιμη να βγάλουν φωτογραφία –η ειρωνεία είναι, μάλιστα, ότι το κινητό και η φωτογραφία παρέμειναν άθικτα, παρέχοντας υλικό για την αστυνομία. 

Μπορεί η Κίνα να φιλοξενεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους και κάποιες πόλεις να έχουν πληθυσμό 2 φορές μεγαλύτερο από της Ελλάδας, αλλά και πάλι η μισή χώρα είναι ουσιαστικά άδεια. Επισκεφτείτε περιοχές όπως το Θιβέτ και το Xinjiang και θα δείτε άγρια τοπία, μπλε ουρανό και σκόρπιες μικρές πόλεις και χωριά. Ακόμη και οι πιο πολυπληθείς παράκτιες επαρχίες έχουν βουνά και εθνικούς δρυμούς.

Οι πέτρες δεν κινούνται, σωστά; Όχι ακριβώς, τουλάχιστον στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια. Για δεκαετίες, οι πέτρες στην κοιλάδα αποτελούν τεράστιο μυστήριο για τους επιστήμονες, αφού κινούνταν μόνες τους μακριά από τις άκρες των βουνών απ’ όπου προέρχονται. Η εξήγηση που έχει δοθεί είναι ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην πτώση της θερμοκρασίας και στους κρυστάλλους που σχηματίζονται κάτω από τις πέτρες, οι οποίοι λιώνοντας τις κάνουν να γλιστράνε. Το βάρος μερικών από αυτές μπορεί να φτάνει όσο ενός ανθρώπου.

Αν μπείτε ποτέ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, φροντίστε να μην πεθάνετε εκεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Κι αν είστε στην Οκλαχόμα, μην αφήσετε το γάιδαρό σας να κοιμάται στην μπανιέρα μετά τις 7 το απόγευμα, καθώς είναι παράνομο. Ξυπνήστε τον 7 παρά πέντε για να αλλαξει θέση.