Βολτάρουμε ανάμεσα σε εντυπωσιακά δέντρα του πλανήτη που κόβουν την ανάσα

dentra-Jacaranda-notia-afriki
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Με χρώματα και μεγέθη που δεν θυμίζουν σε τίποτα τα συνηθισμένα, τα παρακάτω δέντρα είναι πραγματικά θαύματα της φύσης.

Δέντρα Jacaranda, Νότια Αφρική
Από τα τέλη του Σεπτεμβρίου ως τα τέλη του Νοεμβρίου, τα δέντρα jacaranda της Νότιας Αφρικής γίνονται άκρως εντυπωσιακά, καθώς ανθίζουν με αρωματικά μοβ άνθη, αλλά και λευκά ενίοτε, αποτελώντας σύμβολο στη χώρα. Βρίσκονται κυρίως στην Pretoria και το Γιοχάνεσμπουργκ και μόνο στην περιοχή της Pretoria συναντά κανείς 70 χιλιάδες. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα δέντρα αυτά τα έφεραν από την Βραζιλία τον 19ο αιώνα.

Ευκάλυπτος-ουράνιο τόξο, Χαβάη
Μοιάζει σαν να έχει βγει από ταινία, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δέντρο που ευδοκιμεί στη Χαβάη, όπως και σε μέρη της νότιας Ασίας και Ωκεανίας κι εμφανίζει χρωματιστές… technicolor λωρίδες στον κορμό του. Συν τοις άλλοις, μυρίζει και υπέροχα!

Δέντρα Argan, Μαρόκο
Τα δέντρα αυτά συνθέτουν ένα πραγματικά ιδιαίτερο θέαμα, τόσο με τα κλαδιά και τη φυλλωσιά τους, όσο και με τα… κατσίκια που τα αγαπούν και σκαρφαλώνουν συνεχώς στα κλαδιά τους και ισορροπούν σε αυτά. Στο νοτιοδυτικό Μαρόκο, ειδικά μεταξύ Essaouira και Agadir, είναι πολύ συνηθισμένα και από αυτά παράγεται το πασίγνωστο έλαιο argan, στην παραγωγή του οποίου βοηθούν και οι κατσίκες, αφού ξεχωρίζουν και τρώνε τον καρπό, απορρίπτοντας τους σκληρούς καρπούς και τους πλούσιους σε έλαια σπόρους τους.

Μπαομπάμπ, Μαδαγασκάρη
Στη δυτική Μαδαγασκάρη, στην περιοχή Menabe, υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο θέαμα, ιδιαιτέρως αγαπητό για τους λάτρεις του «Μικρού Πρίγκιπα» του Εξυπερύ. Εκεί υπάρχει η «Λεωφόρος των Μπαομπάμπ», των ιδιαίτερων αυτών δέντρων που μοιάζουν με ομπρέλα, που το καθένα είναι τουλάχιστον 1000 ετών. Αν και πλέον υπάρχουν περίπου 50 δέντρα στην περιοχή, στο παρελθόν υπήρχε δάσος, το οποίο, όμως, έπεσε θύμα της ανάγκης για καλλιέργειες. Θεωρείται, μάλιστα, ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ μπορούν να αποθηκεύουν πολύ νερό.

Ιαπωνικός σφένδαμος, Πόρτλαντ, ΗΠΑ
Ο ιαπωνικός κήπος στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται ως ένας από τους πιο αυθεντικούς εκτός Ιαπωνίας. Ο υπέροχος σφένδαμος που πρωταγωνιστεί, όμως, είναι από τα δέντρα που πραγματικά κλέβουν την παράσταση. Το φθινόπωρο είναι πιο εντυπωσιακός από ποτέ και ο λόγος είναι οι αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί που τον κατακλύζουν.

Γιγάντια wisteria, Ashikaga, Ιαπωνία
Οι τουρίστες σχηματίζουν ουρές (προ κορωνοϊού) για να δουν από κοντά και να μυρίσουν τις υπέροχες κερασιές που ανθίζουν την άνοιξη, αλλά η χώρα φιλοξενεί και υπέροχα δέντρα wisteria. Στο Πάρκο Ashikaga περίπου μια ώρα βόρεια του Τόκιο, μπορεί κανείς να βρει περισσότερα από 350 τέτοια δέντρα, όπως και τούνελ από αυτά, ώστε να περάσει ανάμεσά τους. Το μοβ είναι το πιο συνηθισμένο τους χρώμα, αλλά υπάρχει και σε ροζ, μπλε και λευκό, με την περίοδο άνθησής τους να είναι από τα μέσα Απριλίου μέχρι τον Μάιο. Αυτή, όμως, που κόβει την ανάσα είναι η Great Miracle Wisteria, ένα τεράστιο δέντρο 140 ετών στην καρδιά του πάρκου.