Εικόνες φθινοπώρου σε πέντε όμορφα χωριά της Ελλάδας

megalo-papigko
ΤΡΙΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Λίγο πριν μπει ημερολογιακά και επίσημα ο χειμώνας, κάνουμε μια φθινοπωρινή βόλτα σε όμορφα ελληνικά χωριά, τα οποία οι αποχρώσεις του φθινοπώρου τα κάνουν να μοιάζουν με… πίνακα.

Καρύταινα Αρκαδίας
Σκαρφαλωμένη στα 483 μέτρα, στη Γορτυνία του νομού Αρκαδίας, η Καρύταινα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που ξεχωρίζει για τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα, μέσα από τα σπίτια, το κάστρο και τις βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Το φθινόπωρο, η ατμόσφαιρά της γίνεται ακόμη πιο ειδυλλιακή.

Μεγάλο Πάπιγκο, Ζαγόρι
Στις πλαγιές της Τύμφης, το Μεγάλο Πάπιγκο χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, με πλούσια βλάστηση από φυλλοβόλα δέντρα, που κάνουν τα γύρω τοπία εντυπωσιακά, με χρώματα που αλλάζουν κάθε εποχή του έτους.

Καστράκι, Μετέωρα
Πάνω από την Καλαμπάκα, με θέα τα Μετέωρα και με τα αρχοντικά του, αλλά και τα στενά σοκάκια, το Καστράκι είναι ένα απόλυτα γραφικό χωριό που το φθινόπωρο «κιτρινίζει» και μαγεύει. Πήρε την ονομασία του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο και βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, ενώ μαζί με το σύνολο της περιοχής έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Πασκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Δημητσάνα Αρκαδίας
Σε υψόμετρο 950 μέτρων, με τους 600 φιλόξενους κατοίκους του και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, που αποτελεί δείγμα της Γορτυνίας, η Δημητσάνα έχει τη δική της ατμόσφαιρα με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τη φύση της. Αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της.

Αρίστη Ιωαννίνων
Η Αρίστη είναι άλλος ένας παραδοσιακός οικισμός του νομού Ιωαννίνων του δήμου Ζαγορίου, χτισμένη σε υψόμετρο 642 μέτρων, με τον δικό της χαρακτήρα και τα δικά της χρώματα. Η θέα προς και από αυτήν είναι κάτι το μαγευτικό αυτή την περίοδο, ενώ από εκεί περνά και ο φιδίσιος ανηφορικός δρόμος προς το Πάπιγκο.