Πώς θα ταξιδεύουμε μετά την πανδημία;

taksidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μπορεί στην παρούσα φάση το ταξίδι να μην είναι το κύριο μέλημά μας, αλλά ο ήλιος θα λάμψει ξανά και θα έρθει η ώρα να γεμίσουμε τη βαλίτσα μας για νέους προορισμούς και περιπέτειες. Τι λένε οι τάσεις και οι ειδικοί για το μέλλον του ταξιδιού;

Τα οικολογικά ταξίδια θα κυριαρχήσουν
Αν σε κάτι συμφωνούν οι τάσεις είναι ότι η βιωσιμότητα θα είναι κινητήριος δύναμη στο μέλλον. Οι ταξιδιώτες θα απαιτήσουν περισσότερο υπεύθυνες ταξιδιωτικές πολιτικές και η βιομηχανία θα ανταποκριθεί με ενεργά μέτρα, δίνοντας προτεραιότητα στη βιωσιμότητα. Είναι πολύ πιθανό κάποιες χώρες να εφαρμόσουν και τις «ημέρες χωρίς πτήσεις» και άλλα μέτρα για να ελέγξουν την κλιματική αλλαγή, ενώ υπάρχουν site όπως το bookdifferent.com που αξιολογεί τα καταλύματα με βάση το πόσο φιλικά είναι προς το περιβάλλον.

Η διαφορετικότητα θα λαμβάνεται υπ’ όψιν
Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η βιομηχανία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με πολλές ταξιδιωτικές εταιρίες να ικανοποιούν τις ανάγκες διαφορετικών ταξιδιωτών. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τρανς ταξιδιώτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι plus-size που μπορεί να θέλουν να κάνουν scuba-diving αλλά δεν υπάρχει στολή στο νούμερό τους, οι τυφλοί ταξιδιώτες κ.ο.κ.

Οι μικρές κοινωνίες θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο
Η επιλογή μικρών χωριών και προορισμών που ήδη είχαν οικονομικά προβλήματα πριν την πανδημία θα είναι πολύ σημαντική, με πολλούς ταξιδιώτες να προτιμούν στο μέλλον μικρότερους και λιγότερο γνωστούς προορισμούς. Γενικότερα, η τάση στήριξης των «μικρότερων», από επιχειρήσεις μέχρι προορισμούς, θα είναι πιο έντονη στη συνέχεια. Μπορείτε να μπείτε στο www.impacttravelalliance.org για να δείτε πώς θα ενισχύσετε ντόπιους και θα προστατέψετε το περιβάλλον στο επόμενό σας ταξίδι.

Οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι θα γίνουν απαραίτητοι
Μια από τις προβλέψεις για το μέλλον του ταξιδιού είναι ότι θα υπάρξει μια μετάβαση σε κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων, προκειμένου οι ταξιδιώτες να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, για περισσότερη ασφάλεια και εξατομίκευση στις επιλογές. Πολλοί, μάλιστα, ίσως αναζητήσουν συμβούλους με βάση και τη βιωσιμότητα.

Τα road trip θα ανθίσουν
Για πολλούς, τα road trip θα είναι η πρώτη τους επιλογή, πιο ασφαλής και πιο περιπετειώδης. Αποτελεί μια εντελώς διαφορετική οπτική στο ταξίδι που μάλλον θα υιοθετήσουν περισσότεροι στα χρόνια μετά την πανδημία.

Τα κοντινά ταξίδια θα επανέλθουν
Μπορεί στο παρελθόν ο στόχος για τους περισσότερους να ήταν τα διεθνή ταξίδια, μετά το lockdown και τους περιορισμούς που έχουμε ζήσει, όμως, και τα πιο κοντινά ταξίδια θα αποτελέσουν στόχο και θα εκτιμώνται περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.