Ποια είναι η πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο σύμφωνα με τους ειδικούς;

aeroplano-parathuro
ΤΡΙΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε με αεροπλάνο όσο η πανδημία συνεχίζεται, επιλέξτε τη θέση κοντά στο παράθυρο. Υπάρχει λόγος.

Σίγουρα δεν συστήνονται ταξίδια αυτή την εποχή στις περισσότερες χώρες, αν δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος. Επειδή, όμως, κάποια στιγμή θα ξαναταξιδέψουμε και η πανδημία μπορεί ακόμη να μην έχει τεθεί σε απόλυτο έλεγχο, οι ειδικοί συστήνουν να διαλέξουμε τη θέση στο παράθυρο.

Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού, αλλά και ρυθμίζοντας τον εξαερισμό προς τα κάτω, η θέση στο παράθυρο αυξάνει ακόμη περισσότερο την ασφάλειά σας. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή τη θέση απέχετε από τον διάδρομο και τους ανθρώπους που τον διασχίζουν, ακουμπώντας στις επιφάνειες καθώς περνούν. Έχει, μάλιστα, φανεί ότι είναι πιο πιθανό να «κολλήσει» κάποιος έναν ιό στις εξωτερικές θέσεις, παρά στις εσωτερικές.

Όταν κάποιος κάθεται στο παράθυρο, απέχει περισσότερο από 1 μέτρο από τον διάδρομο κι έτσι έχει λιγότερη επαφή με επιφάνειες που ακουμπούν οι περισσότεροι, αλλά και με σταγονίδια από τους συνεπιβάτες. Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι από τη μία πλευρά έχετε το τοίχωμα του αεροσκάφους επιβεβαιώνει ότι έρχεστε σε άμεση επαφή με λιγότερο κόσμο και εκτίθεστε λιγότερο σε ιούς και μικρόβια, σε σχέση με κάποιον που έχει συνεπιβάτες δεξιά και αριστερά.

Στο επόμενο ταξίδι σας, λοιπόν, όποτε κι αν είναι αυτό, θυμηθείτε πως έχετε άλλον ένα λόγο για να προτιμήσετε το παράθυρο.