Ποιους προορισμούς ονειρεύονται οι ταξιδιώτες μετά το εμβόλιο;

londino
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Με τα νέα να είναι ελπιδοφόρα για το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, ξεκίνησαν και τα (ταξιδιωτικά) όνειρα. Ποιοι είναι, όμως, οι προορισμοί που αδημονούν να ταξιδέψουν πάλι οι περισσότεροι;

Όταν έφτασαν τα νέα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και για το πόσο κοντά είμαστε σε ένα νέο εμβόλιο, όλοι έβγαλαν μια ανάσα ανακούφισης. Και παρ’ όλο ακόμη δεν γνωρίζοουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμο για τον κόσμο, τα σχέδια για τα επόμενα ταξίδια έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όπως ανέφερε το ταξιδιωτικό site αναζήτησης Skyscanner, όταν έφτασαν τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer στις 9 Νοεμβρίου, οι αναζητήσεις για ταξίδια στην οικονομική θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 25%.

Αντιστοίχως, στις 16 Νοεμβρίου, όταν κυκλοφόρησε η είδηση για το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο της Moderna, οι αναζητήσεις για ταξίδια μετ’ επιστροφής στην οικονομική θέση αυξήθηκαν κατά 63% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και οι κρατήσεις αντίστοιχα κατά 17%.  

Στις 9 Νοεμβρίου, μάλιστα, οι πιθανοί ταξιδιώτες κινήθηκαν πιο τοπικά στα ενδεχόμενα ταξίδια τους, με τους Αμερικανούς να γεμίζουν την κορυφαία δεκάδα με προορισμούς στις ΗΠΑ. Η έκπληξη βέβαια ήρθε σχετικά με το ποιες πόλεις επέλεξαν, με τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι να είναι στο top 3.

Αν και η πανδημία έκανε τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν μεγάλες πόλεις και να δείχνουν προτίμηση στις πιο μικρές, σε κάμπινγκ και road trip, τα νέα για το εμβόλιο άλλαξαν τα δεδομένα και οι μεγαλουπόλεις επέστρεψαν στο προσκήνιο. Ακόμη πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όταν ήρθαν τα νέα και για το δεύτερο εμβόλιο, οι ταξιδιώτες άρχισαν να κάνουν ακόμη μεγαλύτερα όνειρα, με διεθνείς προορισμούς, από το Λονδίνο έως το Μόναχο, με την κορυφαία δεκάδα να αλλάζει.

Τα νέα για το εμβόλιο, οι χαμηλές τιμές εισιτηρίων, η ευελιξία που προσφέρουν πλέον οι εταιρίες έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν και πάλι τα ταξίδια, δείχνοντας ότι η διάθεση για απόδραση είναι αμείωτη, τουλάχιστον στους Αμερικανούς.

Θα χρειαστούν σίγουρα μερικοί μήνες μέχρι να δούμε τον αντίκτυπο, αλλά επιτέλους μοιάζει σαν να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Δείτε ποια ήταν η κορυφαία δεκάδα αναζητήσεων των Αμερικανών στις δύο ημερομηνίες, για να διαπιστώσετε και μόνοι σας τις διαφορές στην ταξιδιωτική επιθυμία.

9/11/2020: μετά την ανακοίνωση του εμβολίου της Pfizer
1. Νέα Υόρκη
2. Λος Άντζελες
3. Μαϊάμι
4. Λας Βέγκας
5. Κανκούν
6. Λονδίνο
7. Ντένβερ
8. Ορλάντο
9. Σικάγο
10. Ουάσιγκτον

16/11/2020: μετά την ανακοίνωση του εμβολίου της Moderna
1. Λονδίνο
2. Παρίσι
3. Κοπεγχάγη
4. Μάντσεστερ
5. Μαδρίτη
6. Άμστερνταμ
7. Δουβλίνο
8. Φραγκφούρτη
9. Μιλάνο
10. Μόναχο

Προς το παρόν, πάντως, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προειδοποιεί ότι τα ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και διασποράς του Covid-19, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει με κλειστά σύνορα για τους αμερικανούς ταξιδιώτες.