Εμβόλιο και ταξίδια: τι θα ισχύσει στο μέλλον;

embolio-covid-19-taksidi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Οι απορίες για τα ταξίδια στη μετά-εμβολίου εποχή είναι πολλές για όσους ανυπομονούν να ξαναφτιάξουν βαλίτσα. Ας δούμε τι θα ισχύει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.

Τόσο σε επίπεδο κράτους, όσο και μεταξύ ταξιδιωτικών εταιριών και ιατρικών οργανισμών, οι σκέψεις για το ταξίδι στο κοντινό μέλλον είναι πολλές και οι απορίες για το πώς το νέο εμβόλιο κατά του Covid-19 θα λειτουργήσει όσον αφορά τα ταξίδια είναι αρκετές. Θα αρθούν οι περιορισμοί; Θα αυξηθεί η αίσθηση ασφάλειας; Θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο εμβολιασμός για να ταξιδέψει κάποιος;

Οι απορίες είναι πολλές και μέχρι τώρα ισχύουν τα εξής.

Το εμβόλιο θα φέρει ανοσία ή μείωση συμπτωμάτων;
Αυτό είναι ένα από τα πολλά θέματα που δεν είναι σαφές, παρ’ όλο που κάθε χώρα θέλει να γνωρίζει αν ένας πιθανός εμβολιασμός του ταξιδιώτη/επισκέπτη θα προσφέρει ασφάλεια στον πληθυσμό της. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το κατά πόσο κάποιο από τα εμβόλια που εγκρίνονται θα παράσχουν ανοσία στον Covid-19 ή απλώς θα περιορίσουν τις σοβαρές συνέπειες. Αν ισχύσει το δεύτερο, οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο θα θελήσουν να κατανοήσουν αν η μείωση των συμπτωμάτων μειώνει ταυτόχρονα ή εξαλείφει τον κίνδυνο μετάδοσης. Αν και όταν φανεί αυτό, το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει κάποια πιστοποίηση που θα είναι αποδεκτή διεθνώς, όπως ισχύει και με άλλα εμβόλια, όπως του Κίτρινου Πυρετού. Μέχρι να γίνει αυτό, που δεν αναμένεται σύντομα, ως μεσοπρόθεσμο μέτρο μπορεί κάποιες χώρες να επιτρέψουν κάποιου είδους απόδειξη εμβολιασμού, ως εναλλακτική του τεστ ή/και της καραντίνας.

Τι συμβαίνει αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο ή πρόκειται να το κάνει σύντομα;
Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. Όπως αναφέρεται, ωστόσο, ένας πρόωρος εμβολιασμός μπορεί να μην καλύψει όσους τον πραγματοποιήσουν πριν τη συμφωνία πιστοποιητικού του εμβολίου και ίσως να χρειαστεί να το επαναλάβουν, ούτως ώστε να αποκτήσουν το αποδεικτικό ανοσίας που θα ζητούν άλλες χώρες.

Οι ταξιδιώτες θα παίρνουν προτεραιότητα στη σειρά εμβολιασμού;
Κάποιοι επαγγελματίες υγείας θέτουν υπό συζήτηση το ότι το επάγγελμα θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη προτεραιότητας, που σημαίνει ότι αν κάποιος πρέπει να ταξιδεύει στο εξωτερικό συχνά, θα πρέπει να μπορεί να προχωρήσει σε εμβολιασμό νωρίτερα. Σε πιο ευρεία κλίμακα, είναι πιθανό κάποιοι ιδιωτικοί οργανισμοί να προμηθευτούν εμβόλια για ταξιδιώτες, κάτι που αν γίνει εις βάρος των ομάδων υψηλού κινδύνου, πιθανόν να προκαλέσει διαμάχη.

Θα χρειάζεται βεβαίωση εμβολιασμού για την επιβίβαση σε αεροπλάνο;
Ο επικεφαλής της Qantas, Alan Joyce, ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μελλοντικά στις διεθνείς πτήσεις, ενώ η Ryanair ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαίτηση βεβαίωσης εμβολιασμού στις σύντομες πτήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ωστόσο ότι και η Qantas αναφέρεται σε μακρινές πτήσεις 12-14 ωρών κι όχι για πτήσεις εσωτερικού. Όσο για τη Ryanair, δεν θα απαιτηθεί βεβαίωση εμβολιασμού για πτήσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου ή μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, αν και ο επικεφαλής υποστηρίζει ότι με το εμβόλιο θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών για ασφάλεια, μειώνοντας τους κινδύνους και δυναμώνοντας την επιστροφή στα ταξίδια και τις διακοπές.

Τι θα ισχύσει στην κρουαζιέρα;
Οι εταιρίες κρουαζιέρας πιθανόν να είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα υιοθετήσουν από νωρίς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους ασφαλείας, καθώς οι συνθήκες εκεί είναι διαφορετικές. Λόγω της αυξημένης πελατείας μεγαλύτερης ηλικίας που επιλέγουν την κρουαζιέρα, είναι πολύ πιθανό πολλοί ταξιδιώτες αυτού του τύπου να εμβολιαστούν σχετικά νωρίς. Κάποιοι operators, μάλιστα, μπορεί να θέσουν τον εμβολιασμό ως όρο, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις ξεσπάσματος της πανδημίας σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, μια πολική περιοχή κ.ο.κ.

Αν κάποιος έχει νοσήσει πρόσφατα σημαίνει ότι έχει ανοσία και μπορεί να το αξιοποιήσει αντί του εμβολίου;
Εν καιρώ και όταν θα γνωστοποιηθούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το αν μια προηγούμενη λοίμωξη προσφέρει ανοσία, πιθανόν μια εξέταση αίματος αντισωμάτων που θα επιβεβαιώνει ότι κάποιος έχει νοσήσει με κορωνοϊό να μας παράσχει μια αποδεκτή εναλλακτική. Κάτι τέτοιο, όμως, μάλλον αργεί προς το παρόν.