Πώς είναι τα φετινά Χριστούγεννα στην Ελλάδα;

xristougenna-ellada
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μπορεί να μας λείπει λίγο η διάθεση, η λάμψη και η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, όμως, από διάφορα μέρη της χώρας είναι εκεί για να μας φτιάξουν το κέφι. Ταξιδεύουμε νοερά σε αυτά κι ευχόμαστε τα επόμενα Χριστούγεννα να είμαστε ελεύθεροι να τα απολαύσουμε όπως πρέπει.

Στολισμένοι άδειοι δρόμοι, πλακόστρωτα στενάκια με χριστουγεννιάτικα φώτα, στολισμένα δέντρα με φόντο τη θάλασσα, καμινάδες που αχνίζουν πάνω στο βουνό… Όλα αυτά αποτελούν εικόνες Χριστουγέννων, τα οποία μπορεί φέτος να ζήσουμε περιορισμένα λόγω πανδημίας, αλλά δεν παύουν να παραμένουν φωτεινά στο μυαλό μας.

Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πώς φαντάζουν τα Χριστούγεννα σε άδειους δρόμους και πώς τα υποδέχεται η επαρχία, σε μεγαλύτερεςς πόλεις αλλά και χωριά.

Στην πολύπαθη Θεσσαλονίκη με τα χιλιάδες κρούσματα του νέου κορωνοϊού, η Τσιμισκή, η πιο διάσημη οδός της πόλης και ο ακριβότερος εμπορικός της δρόμος, πλέον δέχεται λιγότερο κόσμο απ’ ό,τι συνήθως λόγω περιορισμών, αλλά δεν παραλείπει τον στολισμό της.

Τα πανέμορφα Γιάννενα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου, βλέπουν τους δρόμους τους παγωμένους και ερημικούς, με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να δίνουν έναν τόνο εορταστικό, μέσα στο μουντό τοπίο.

Το μπλε της ελληνικής θάλασσας δεν λείπει ούτε από τα Χριστούγεννα, δίνοντας το τέλειο (παγωμένο) φόντο στα εορταστικά στολισμένα έλατα της Καλαμάτας.

Η γραφική Βυτίνα στην Ορεινή Αρκαδία, από τα πιο κουκλίστικα χωριά της Πελοποννήσου, δημιουργεί τη δική της αυθεντική εικόνα Χριστουγέννων, με τα διώροφα, πέτρινα σπιτάκια με κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές, τη μυρωδιά καμένου ξύλου από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες και τον παγωμένο της καθαρό αέρα.

Υπάρχει πιο χειμερινή, χριστουγεννιάτικη εικόνα Ελλάδας από τις καμινάδες που αχνίζουν στα πανέμορφα χωριά του Πηλίου;