Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο όμορφες τον χειμώνα

bienni-austria
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε νοερά, επιλέγοντας αυτή τη φορά πόλεις της Ευρώπης που τους… πάει ο χειμώνας –όταν δεν έχουμε πανδημία!

Βιέννη, Αυστρία
Η αυστριακή πρωτεύουσα ψηφίστηκε ως η καλύτερη πόλη της Ευρώπης στα φετινά Reader’s Choice Awards του Condé Nast Traveller, ένας τίτλος που αληθεύει παρά την εποχή. Τον χειμώνα, ωστόσο, η πόλη παίρνει άλλη διάσταση, με την ταυτόχρονη μετάδοση όπερας σε εξωτερικούς χώρους όπου ο κόσμος παρακολουθεί ακόμη κι αν έχει παγωνιά, με τις σοκολατερί, τα κονσέρτα κλασικής μουσικής και το θέαμα του παλατιού Schönbrunn και της εκκλησίας St. Charles να καλύπτονται από το χιόνι.

Μπέργκεν, Νορβηγία
Το Μπέργκεν έχει όλα αυτά που χρειάζεται ένα ειδυλλιακό σκανδιναβικό χωριό: χρωματιστά ξύλινα κτίρια, γραφικό λιμανάκι και υπέροχη θέα στα φιορδ του ορίζοντα. Το μέρος σίγουρα είναι πανέμορφο και το καλοκαίρι, αλλά κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχει και το πολύ σημαντικό έξτρα: μπορεί κάποιος να δει το Βόρειο Σέλας στην εποχή που κορυφώνεται.

Άμστερνταμ, Ολλανδία
Το Άμστερνταμ είναι μαγικό κατά τη διάρκεια των εορτών, με τους στολισμούς και τους εορτασμούς να διαρκούν όλο τον Δεκέμβρη. Τον βαθύ χειμώνα, όμως, οι θερμοκρασίες πέφτουν, η πόλη ησυχάζει και η θέα στα κανάλια, όπως και οι βόλτες γίνονται πιο εύκολα και με ασφάλεια. Συν τοις άλλοις, η ολλανδική κουζίνα, με το ψωμί και τις πατάτες, ενδείκνυται για χειμώνα.

Ταλίν, Εσθονία
Το Ταλίν, η παραμυθένια αυτή πόλη, ξεχειλίζει από γοητεία, χάρη στα υπέροχα κάστρα του και την ιδανική του τοποθεσία στη Βαλτική. Η πόλη φημίζεται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ιστορικά κέντρα της Ευρώπης, με πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες, το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία της Unesco. Η θέα της πόλης από το κάστρο Toompea είναι εξωπραγματική κάθε εποχή, αλλά με το χιόνι του χειμώνα, όλα φαντάζουν πιο παραμυθένια.

Μπριζ, Βέλγιο
Η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης είναι επίσης και από τις πιο γοητευτικές της ηπείρου, ειδικά τα Χριστούγεννα. Τα δέντρα της στολίζονται με λαμπάκια και συνθέτουν μια υπέροχη εικόνα με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της. Εκεί βρίσκεται και το ιστορικό Craenenburg Café για όποιον θελήσει γνήσια βέλγικη σοκολάτα.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Με απόλυτη βεβαιότητα σας λέμε ότι η Βουδαπέστη είναι άλλη πόλη τον χειμώνα. Η ουγγρική βουλή περικυκλώνεται από πάγο στον Δούναβη και δημιουργεί ένα άκρως χειμωνιάτικο θέαμα, το οποίο αφού απολαύσει κάποιος, μπορεί να ξαποστάσει στα μεγαλόπρεπα καφέ της πόλης, να βολτάρει στα μουσεία ή να χαλαρώσει στα περίφημα σπα.

Πράγα, Τσέχικη Δημοκρατία
Ίσως η πιο ταιριαστή στον χειμώνα πόλη, με το χιόνι να καλύπτει την γέφυρα του Καρόλου και της κορυφές των εκκλησιών της Παλιάς Πόλης. Εκεί βρίσκονται και μερικές από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές (τουλάχιστον εκτός Γερμανίας), όπου όλοι ενδίδουν σε λίγο Trdelník -κάτι σαν ψητή ζύμη- και ζεστό κρασί.