Προορισμοί που ευχόμαστε να δούμε με ασφάλεια μέσα στο 2021

londino
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια μέσα στη χρονιά που έρχεται; Θα έχουμε άραγε σύντομα την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό; Θα δούμε φέτος κάποια από τα μέρη που έχουμε στην bucketlist μας όπως τα παρακάτω; Ο ιός –και η επιστήμη- θα δείξει.

Λονδίνο
Η αγγλική πρωτεύουσα και η Βρετανία συνολικά, αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα κρουσμάτων και θανάτων κατά την πανδημία, με το νέο στέλεχος του ιού να εμφανίζεται εκεί και να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση, με τις αγορές στα σούπερ μάρκετ να γίνονται με δελτίο. Μέσα σε όλα, το Brexit έχει προκαλέσει σύγχυση στους εν δυνάμει ταξιδιώτες. Ο εμβολιασμός, ωστόσο, ξεκίνησε νωρίς και μένει να δούμε τα αποτελέσματα, για να διαπιστώσουμε αν θα μπορέσουμε σύντομα να περπατήσουμε στις όχθες του Τάμεση, θα δούμε τον Πύργο του Λονδίνου, το πολυσυζητημένο παλάτι του Μπάκιγχαμ και την εμβληματική Γέφυρα της πόλης.

Φλωρεντία
Η πολύπαθη βόρεια Ιταλία πέρασε ένα οδυνηρό πρώτο κύμα πανδημίας και έχει συνολικά καταγράψει κοντά στα 2 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 70 χιλιάδες θανάτους. Μέσα στον Δεκέμβριο τα κρούσματα στη χώρα έχουν σημειώσει πτώση, παραμένοντας, όμως, πάνω από 10 χιλιάδες, την ημέρα. Η Φλωρεντiα, που είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη στην Τοσκάνη, δεν έχει μείνει πίσω, ωστόσο ανυπομονούμε να την επισκεφτούμε ξανά όταν θα είναι ασφαλές, να απολαύσουμε το ιστορικό κέντρο με το επιβλητικό Duomo, να θαυμάσουμε το πράσινο των κήπων Boboli, να γευτούμε γνήσια ιταλική κουζίνα και να ονειρευτούμε με φόντο την Ponte Vecchio στον ποταμό Άρνο.

Πράγα
Η παραμυθένια πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας με τα περήφανα μεσαιωνικά αρχοντικά, που αντικρίζουν το φως της αναγέννησης στα νερά του ποταμού Μολδάβα, με τα εντυπωσιακά κάστρα αλλά και τις πινελιές μπαρόκ υπερβολής, είναι μια από τις αγαπημένες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουμε στη λίστα μας για ένα από τα επόμενα ταξίδια μας. Κατά την πανδημία ξεπέρασε τα 600 χιλιάδες κρούσματα και τους 10 χιλιάδες θανάτους, αλλά αναμένουμε φως στην άκρη του τούνελ.

Βαρκελώνη
Η Ισπανία ήταν μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που επίσης αντιμετώπισε έντονο πρώτο κύμα πανδημίας, μετρώντας σήμερα περίπου 50 χιλιάδες θανάτους και 1,8 εκατομμύρια κρούσματα. Δυστυχώς η Βαρκελώνη δεν έμεινε πίσω σε όλη αυτή την «κούρσα» κρουσμάτων και θυμάτων. Ανυπομονούμε, ωστόσο, για την ημέρα που θα δούμε από κοντά την παραμυθένια πόλη του Γκαουντί, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της από τον εκκεντρικό και ιδιοφυή καταλανό αρχιτέκτονα της Αρ Νουβό, όπου ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια, τους πλακόστρωτους δρόμους και τα μεταμοντέρνα κτήρια της Βαρκελώνης, εντυπωσιάζουν –βγαλμένα σαν από παραμύθι- ορισμένα από τα πιο διάσημα δημιουργήματά του, όπως η επιβλητική Sagrada Familia, το εντυπωσιακό πάρκο Guell, το όμορφο σπίτι Batlló κ.ά..

Στοκχόλμη
Ακολουθώντας μια διαφορετική τακτική σε πρώτη φάση η Σουηδία, με στόχο να δημιουργήσει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», δεν προχώρησε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ούτε σε lockdown, κάτι που δεν φάνηκε να αποδίδει εν τέλει, με σχεδόν 400 χιλιάδες κρούσματα και πάνω από 8 χιλιάδες θανάτους. Η Στοκχόλμη, πάντως, παραμένει μια από τις αγαπημένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα θέλαμε να επισκεφτούμε το συντομότερο δυνατό, για την κομψή της αρχιτεκτονική, τον σκανδιναβικό αέρα και φυσικά τους… Σουηδούς και Σουηδέζες να περιφέρονται στους δρόμους.