Πώς θα είναι τα ταξίδια το 2021;

aerodromio-ispania BORJA SUAREZ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να ξέρουμε σχετικά με τα ταξίδια του 2021 είναι πότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε ξανά με ασφάλεια.

Όπως μας απέδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις στην υγειονομική κρίση με την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι εμβολιασμοί, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επισκιάζει τον πλανήτη και το 2021. 

Ωστόσο, υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που ήδη γνωρίζουμε πως θα ισχύουν τη νέα χρονιά, τονίζει η Wall Street Journal. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Ετοιμαστείτε για σκαμπανεβάσματα στις τιμές

Οι αερομεταφορείς θα απαντήσουν πολύ πιο γρήγορα από την αναπροσαρμογή των δρομολογίων τους με υψηλότερες τιμές στην αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια. Υπάρχει ήδη τεράστια ζήτηση για ταξίδια η οποία είναι στην αναμονή και όταν απελευθερωθεί θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών.

Τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς θα ακολουθήσουν παρόμοια τάση αυξάνοντας σε «τρελά» επίπεδα τις τιμές τους. Από την άλλη, τα πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης που ικανοποιούν πελάτες της business θέσης, θα μείνουν ιδιαίτερα φθηνά δεδομένου ότι οι βασικοί τους πελάτες δεν αναμένεται να ταξιδέψουν ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών ταξιδιών θα χαθεί για μεγάλο διάστημα μετά την πανδημία αναδιαμορφώνοντας τον χάρτη της ταξιδιωτικής πελατείας.

2.Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα γίνουν βασικό κριτήριο

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα «αναβαθμιστούν» λαμβάνοντας υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως δηλαδή συμβαίνει με τα διαβατήρια. Αυτό «μεταφράζεται» σε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή επίδειξη πρόσφατου τεστ για κορωνοϊό τα οποία θα πρέπει να φορτώνονται online κατά την αεροπορική κράτηση ή να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στο κινητό τηλέφωνο του επιβάτη.

Αρκετές χώρες απαιτούν την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ το οποίο έχει ληφθεί 72 ώρες πριν από την επιβίβαση από την μία χώρα στην άλλη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για παράδειγμα στον Καναδά, όπου το αρνητικό τεστ στον κορωνοϊό δεν αποτρέπει την επιβολή καραντίνας 14 ημερών ούτε το αποδεικτικό εμβολιασμού δεν απαλλάσσει κάποιον από την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Η είσοδος, επομένως, στον Καναδά, όπως και σε άλλες χώρες, θα απαιτήσει πολλή γραφειοκρατία την οποία οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να επιβάλουν πριν από την επιβίβαση.

Και ας μην ξεχνάμε, το αρνητικό τεστ δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, τον  μειώνει μόνο.

Πολλές χώρες αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν κάποιες υγειονομικές προδιαγραφές και μετά την πανδημία.  Τα αεροπορικά ταξίδια συνδέθηκαν αρκετά με την εξάπλωση του ιού και η πρώτη κίνηση που θα κάνουν οι κυβερνήσεις για να καθησυχάσουν το κοινό τώρα είναι να περιορίσουν τα αεροπορικά ταξίδια. Ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 ενδέχεται να αποτελεί προϋπόθεση για να επιτραπεί η επιβίβαση σε κάποια πτήση  για πολλά ακόμη χρόνια.

3.Μεγάλη ζήτηση για την διατήρηση του ελίτ στάτους

Στο δεύτερο μισό του 2021 θα υπάρξει μια μεγάλη «σφαγή» για την απόκτηση του ελίτ στάτους των επιβατών στους αερομεταφορείς. Μάλιστα αναμένεται να είναι υψηλό το τίμημα σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές.

Με τόσα τα αεροπορικά ταξίδια σε παύση το 2020, οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία επέκτειναν γενικά το επίπεδο κατάστασης που πληρούν τις προϋποθέσεις για τους πελάτες το 2019 για ένα επιπλέον έτος. Επομένως, δεν χρειάστηκε για κάποιον που είχε το ελίτ στάτους να κάνει εκ νέου πιστοποίηση το 2020 ώστε  να διατηρήσει την ίδια κατάσταση έως το 2021.

Η «παγίδα» είναι τώρα που πρέπει να επαναπροσδιορίσει φέτος για την κατάσταση του 2022. Και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο με τα επαγγελματικά ταξίδια να μην έχουν ακόμη αποκατασταθεί και τα ταξίδια αναψυχής πιθανόν να αναβάλλονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και αν.

4.Η ανάκαμψη ξεκινάει από τα εγχώρια ταξίδια

Τα ταξίδια εσωτερικού θα τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη των αερομεταφορών φέτος ενώ οι διεθνείς πτήσεις θα εξακολουθήσουν να πλήττονται σοβαρά.