Τέσσερα χωριά που ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε μετά το lockdown

bitsa-zagori-xorio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Μετά την καραντίνα και τις ίδιες αστικές παραστάσεις που ζούμε τους τελευταίους δύο μήνες, όπου οι περισσότεροι δεν έχουν μετακινηθεί εκτός περιοχής της κατοικίας τους, τα παρακάτω χωριά φαντάζουν σαν όαση στα επόμενα ταξιδιωτικά μας πλάνα, όταν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε ξανά και με ασφάλεια από νομό σε νομό.

Βίτσα Ζαγόρι
Η Βίτσα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο Κεντρικό Ζαγόρι, περίπου 37 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της κορυφής Στούρος. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η ενότητα των λιθόκτιστων οικιών, εκκλησιών, δρόμων και πλατειών του, που το καθιστούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Ζαγοριών. Αποτελείται από δύο μαχαλάδες, την Άνω Βίτσα και την Κάτω Βίτσα κι έχει αμφιθεατρική διάσταση, δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα, τόσο να το βλέπεις, όσο και να το ανακαλύπτεις. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί Αγίου Νικολάου, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Ταξιαρχών και το γεφύρι του Μίσσιου πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη. Το φυσικό κάλλος της περιοχής, όμως, είναι πρώτιστα αυτό που θέλουμε να δούμε ξανά από κοντά με την πρώτη ευκαιρία.

Μακρινίτσα Πήλιο
Το αγαπημένο Πήλιο είναι πάντα στις πρώτες επιλογές για μια απόδραση παντός καιρού κι επειδή δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε, το βουνό των Κενταύρων θα είναι πάντα μια ιδανική εξόρμηση. Η Μακρινίτσα, συγκεκριμένα, στα βόρεια του Βόλου, στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου φημίζεται για το παραδοσιακό της «χρώμα» που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει. Για το λόγο αυτό, η Μακρινίτσα χαρακτηρίζεται και «μπαλκόνι του Πηλίου». Εκεί, ανυπομονούμε να περπατήσουμε στους πεζοδρόμους με τα όμορφα αρχοντικά και τα λιθόχτιστα σπίτια και να καθίσουμε στην παραδοσιακή, πλακόστρωτη, κεντρική πλατεία του χωριού για να θαυμάσουμε την πανοραμική άποψη του Βόλου.

Τρίκαλα Κορινθίας
Αν οι Άλπεις ήταν ο πρώτος προορισμός μας, αλλά δεν ήμασταν ακόμη έτοιμοι για ταξίδια στο εξωτερικό, τα Τρiκαλα Κορινθίας θα ήταν η επόμενη επιλογή μας σε εγχώριο επίπεδο. «Χωμένα» μέσα στο βουνό, φωλιασμένα στο πυκνό ελατόδασος της Ζήρειας, τα Τρίκαλα είναι μια μικρή ομάδα χωριών: τα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία Τρίκαλα και τα Άνω Τρίκαλα. Με τις πλατείες τους, τα πλατάνια τους και τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, την υπέροχη θέα και την πλούσια πανίδα, τα τρία αυτά χωριά θα είναι ό,τι πρέπει για να «ανοίξει το μάτι μας» μακριά από την αστική πραγματικότητα.  

Νεοχώρι, Λίμνη Πλαστήρα
Η Λίμνη Πλαστήρα είναι ένα από τα πιο «εξωπραγματικά» μέρη από άποψη Φύσης και παραμένει ένας από τους πιο χαλαρωτικούς προορισμούς, για επαφή με το πράσινο, με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Τα χωριά της περιοχής είναι πολλά και το καθένα έχει τις ομορφιές του, αλλά το Νεοχώρι είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Με πολλούς «μαχαλάδες» και καταπληκτική θέα προς τη λίμνη, το Νεοχώρι είναι από τα πιο δημοφιλή χωριά, με πολλές επιλογές, προσεγμένη διαμονή και φαγητό –όταν τα εστιατόρια και τα καφέ καταφέρουν να ξαναγεμίσουν το πιάτο μας με νοστιμιές.