Ο Στράτος Πλακωτάρης και η Αλίκη Δεληγιάννη του WorthEveryMile μας έκαναν να επιθυμήσουμε τα ταξίδια ακόμη περισσότερο

worth-every-mile
ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Δυο νέα παιδιά με πάθος για το ταξίδι μας μίλησαν για τον δικό τους περίπατο στον κόσμο και για το πώς διαχειρίζονται την κατάσταση εν μέσω πανδημίας, που μας έχει «κλέψει» μερικές δεκάδες εμπειριών, ταξιδιωτικών και μη.

Μπορεί το κύριο μέλημά μας τους τελευταίους μήνες να είναι η ασφάλεια και η υγεία μας, τόσο η ατομική όσο και η κοινωνική, ωστόσο η εμπειρία του ταξιδιού δεν παύει να παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού μας, σαν φως και ελπίδα για το μέλλον. Κι επειδή προς το παρόν και το άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται να ταξιδέψουμε, τουλάχιστον όχι με την ξεγνοιασιά που θα θέλαμε, θελήσαμε να «ξυπνήσουμε» λίγο μέσα μας ξανά την ταξιδιάρα ψυχή μας, μιλώντας με δύο travel bloggers που ναι μεν βρίσκονται σε «παύση» αυτή τη στιγμή από την εξερεύνηση του κόσμου, αλλά έχουν πολλά να μας διηγηθούν και να μας ταξιδέψουν με τον δικό τους τρόπο. Ο λόγος για τον Στράτο Πλακωτάρη και την Αλίκη Δεληγιάννη, το ζευγάρι πίσω από το ταξιδιωτικό blog Worth Every Mile, που δεν κρύβει το πάθος του με τα ταξίδια και τις δραστηριότητες.

«Μεγαλώνοντας αποκτήσαμε το μικρόβιο του ταξιδιώτη και ήταν ένας λόγος παραπάνω που ταιριάξαμε σαν ζευγάρι» μας εξηγεί ο Στράτος, ο οποίος μετά τον στρατό αποφάσισε να γυρίσει όλο τον κόσμο. Η Αλίκη, από την άλλη, ξεκίνησε από το Λύκειο διοργανώνοντας 5ήμερη στο Λονδίνο. Οι επαγγελματικές τους κατευθύνσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα ταξίδια, καθώς ο Στράτος είναι δάσκαλος οδήγησης και διανομέας και η Αλίκη ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά. «Προσπαθούμε όμως με κάθε ευκαιρία να κλείνουμε το επόμενο ταξίδι ή δραστηριότητα, έτσι ώστε να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα. Επίσης, δημιουργώντας την ιστοσελίδα WorthEveryMile, τα ταξίδια μπήκαν λίγο παραπάνω στην ζωή μας, ελπίζοντας στο μέλλον να είναι και η κύρια ασχολία μας».

Πείτε μας για το site σας. Πώς/πότε ξεκίνησε, τι περιλαμβάνει και τι θέλετε να επιτύχετε μέσα από αυτό;
Ύστερα από αρκετά κοινά μας ταξίδια και εμπειρίες, πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε το WorthEveryMile. Η βασική πηγή έμπνευσης της ιστοσελίδας μας είναι προφανώς τα ταξίδια και ο μελλοντικός μας στόχος να επισκεφτούμε όλον τον κόσμο. Μεγάλη βάση ακόμη δίνουμε και στις δραστηριότητες που κάνουμε ανά καιρούς. Με τα άρθρα μας, τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και τις δραστηριότητες, θέλουμε να δώσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί να χρειαστεί κάποιος ταξιδιώτης. Επιπρόσθετα θέλουμε να παρακινήσουμε έστω και λίγο τον κόσμο να βάλει τα ταξίδια και τις δραστηριότητες στα σχέδια του. Πέρα από τα παραπάνω, μεγάλη βαρύτητα δίνουμε και στον εθελοντισμό μέσα από διάφορες δράσεις που μπορεί κάποιος να βρει μέσα στην ιστοσελίδα μας.

Από τα ταξίδια σας στην Ελλάδα, ποιο μέρος σας έχει μαγέψει και γιατί;
Όσο κοινότοπο και αν φανεί, αγαπάμε κάθε μέρος της Ελλάδας. Από τις καταπληκτικές θάλασσες, τα μαγικά νησιά, τα γραφικά ορεινά χωριά, την φύση της και τους ανθρώπους της, η Ελλάδα έχει όλα όσα κάθε άλλη χώρα θα ζήλευε. Μερικά από τα μέρη που μας έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό, ήταν όταν φτάσαμε στην κορυφή του Ταΰγετου και είδαμε την ανατολή του ηλίου και όταν ανακαλύψαμε τους ήρεμους κολπίσκους στην πανέμορφη Κεφαλονιά το περασμένο καλοκαίρι.  Άλλο ένα μέρος από το πρώτο μας ταξίδι, στο ακρωτήρι Ποσείδι της Χαλκιδικής, όπου η παραλία του μας έκλεψε την καρδιά με την μοναδική μορφολογία της, την λεπτή λευκή άμμο της και τα κρυστάλλινα νερά της.

Ποιο είναι το πιο αξέχαστο ταξίδι που έχετε κάνει;
Σίγουρα αξέχαστο θα είναι το ταξίδι μας στην Αίγυπτο, από άποψη πολιτισμού και ιστορίας. Με τις εικόνες που είδαμε και τις εμπειρίες που ζήσαμε σε συνδυασμό με τον κόσμο που γνωρίσαμε, γυρίσαμε πίσω πιο γεμάτοι σας άνθρωποι, εκτιμώντας την ανθρωπότητα λίγο παραπάνω. Στην δεύτερη θέση των αξέχαστων ταξιδιών μας, είναι η Ταϊλάνδη. Γνωρίσαμε έναν διαφορετικό πλούσιο πολιτισμό, ζήσαμε τις εξωτικές εμπειρίες στα νησιά Phi Phi και δοκιμάσαμε μια διαφορετική κουζίνα που αγαπήσαμε! Και στα δύο ταξίδια, εκτός από τις πυραμίδες ή τους θρησκευτικούς ναούς και τα τοπία τους, μας κέρδισε η φιλοξενία και των δύο λαών και το πόσο πρόθυμοι ήταν όλοι να μας βοηθήσουν με ό, τι χρειαστήκαμε. Δεχτήκαμε πολλή αγάπη, γεγονός που μας έκανε να αγαπήσουμε και  εμείς τις χώρες αυτές.

Ποια χώρα του εξωτερικού θα λέγατε ότι δεν σας ελκύει καθόλου να επιστρέψετε;
Όταν έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε, διαλέγουμε έναν προορισμό που δεν έχουμε ξαναπάει. Έτσι εξερευνούμε λίγο παραπάνω τον κόσμο. Λόγω κοινής νοοτροπίας ωστόσο και ίσως επειδή είναι κοντινοί προορισμοί και προσιτοί, δεν θα επιστρέφαμε στις ευρωπαϊκές χώρες και θα προτιμούσαμε να ταξιδέψουμε κάπου πιο μακριά, ώστε να ζήσουμε διαφορετικές εμπειρίες.

Ποια είναι η χειρότερη ταξιδιωτική σας εμπειρία;
Ευτυχώς στα ταξίδια μας μέχρι τώρα δεν είχαμε σοβαρές αναποδιές. Πέρα από το πρόστιμο για παράνομο παρκάρισμα στο Βελιγράδι και όταν μας σταμάτησε η αστυνομία σε επαρχιακό δρόμο της Κροατίας για έλεγχο, άσχημη εμπειρία δεν είχαμε. Ίσως τρομάξαμε λίγο σε ένα περίεργο περιστατικό στην περιοχή των πυραμίδων στην Γκίζα, το οποίο θα μας μείνει και αξέχαστο. Μας πρότεινε ο οδηγός μας να μας κλείσει ο ίδιος το tour με τις καμήλες μέσω ενός φίλου του και συμφωνήσαμε. Αφού μας οδήγησε στο μέρος με τις καμήλες και ο φίλος του μας εξήγησε το tour, αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν μας έλεγαν να μην πούμε σε κανέναν για το κόστος της διαδρομής. Ωστόσο δεχτήκαμε και το κλείσαμε στην τιμή των 80€. Περνώντας την είσοδο της περιοχής των πυραμίδων, μας πλησίασαν δύο άντρες με όπλα και άρχισαν να μας ρωτάνε από πού κλείσαμε την ξενάγηση και πόσα χρήματα δώσαμε. Αρχικά δεν ξέραμε αν έπρεπε να απαντήσουμε ή όχι, μέχρι που ο ένας από τους δυο μας υπέδειξε ένα σήμα και μας είπε ότι είναι της τουριστικής αστυνομίας. Μετά τις αποκαλύψεις τελικά, βρήκαν τον οδηγό που μας είχε κλείσει το τουρ και πήραμε τα λεφτά μας πίσω. Στη συνέχεια μας οδήγησαν σε ένα χώρο εντός της Γκίζας και από εκεί κλείσαμε εκ νέου το νέο τουρ μας με ξεναγό στην μισή τιμή, δηλαδή 40€ το άτομο. Επίσης, στο τουρ αυτό οι καμήλες ήταν πιο υγιείς, δεν είχαν πληγές και περπατούσαν πιο σταθερά, γεγονός που δείχνει την προσοχή που τους έδιναν. Για να καταλήξουμε, το δυσάρεστο είναι ότι πήγαν να μας πάρουν 80€ και προφανώς δεν είναι θέμα τόσο τα λεφτά, όσο ο τρόπος με τον οποίον επιχείρησαν να το κάνουν. Ωστόσο το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι όντως οι άνθρωποι της τουριστικής αστυνομίας καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές και θέλουν να προστατέψουν τον τουρισμό της χώρας τους, κάτι που μας έδειξαν έμπρακτα.

Αν φεύγατε από Ελλάδα, σε ποιο μέρος θα θέλατε να εγκατασταθείτε και γιατί;
Θα επιλέγαμε κάπου όπου θα μπορούσαμε να ζούμε ξέγνοιαστοι. Σίγουρα θα επιλέγαμε έναν προορισμό κοντά στην θάλασσα και κάπου ηλιόλουστα. Μερικές από τις σκέψεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς ήταν η Ταϊλάνδη, λόγω της κουλτούρας του λαού, του φαγητού και των ρυθμών ζωής τους. Επίσης, τα τοπία η βλάστηση και οι εικόνες που θα βλέπουμε θα κάνουν την ζωή μας πιο όμορφη.

Ποια είναι η πιο ιδιαίτερη δραστηριότητα που έχετε δοκιμάσει;
Για εμένα (Αλίκη) η πιο ιδιαίτερη δραστηριότητα ήταν η ανάβασή μας στον Ταΰγετο. Ο σκοπός ήταν να δούμε την ανατολή του ηλίου στην κορυφή του βουνού και το φαινόμενο της πυραμίδας, γεγονός που σήμαινε την διανυκτέρευση στο καταφύγιο του βουνού και πολύ πρωινό ξύπνημα. Ξεκινήσαμε λοιπόν στις 4 τα ξημερώματα για την νυχτερινή μας ανάβαση με τους φακούς στο κεφάλι και ανεβαίναμε στο απόλυτο σκοτάδι. Στην πορεία συναντήσαμε αρκετά σημεία με πάγο, ακόμα και λίγο πριν την κορυφή, όπου γλιστρούσαμε και η επικινδυνότητα ήταν υψηλή. Φτάνοντας όμως στην κορυφή και βλέποντας τον ήλιο να κάνει την παρουσία του, μας αντάμειψαν η θέα και τα γλυκά χρώματα της ανατολής. Για τον Στράτο, η πιο extreme δραστηριότητα ήταν η ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο από τα 14.000 πόδια!  

Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Υπήρχε μια πρώτη επαφή ήρθε με τα άλματα στατικού ιμάντα κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οπότε δεν μου ήταν άγνωστο. Ωστόσο, αν μπορώ να περιγράψω με λόγια το συναίσθημα, θα έλεγα απόλυτη εμπειρία αδρεναλίνης σε συνδυασμό με κορυφαία αίσθηση ελευθερίας. Μέχρι σήμερα έχω κάνει τέσσερα άλματα ελεύθερης πτώσης και ανυπομονώ για το πέμπτο!

Τι είναι αυτό που προσέχετε πάντα στα ταξίδια που οργανώνετε ή που έχετε πάντα μαζί σας;
Από την προετοιμασία κιόλας του ταξιδιού, προσέχουμε να έχουμε οργανώσει το τι θα δούμε κάθε μέρα, πώς θα μετακινούμαστε και αν υπάρχει η πιθανότητα να επισκεφτούμε κάποια γειτονική πόλη ή ακόμα και χώρα. Από την στιγμή που έχουμε αυτό το πάθος να τα δούμε όλα και να ζήσουμε όλες τις εμπειρίες που μπορεί να μας χαρίσει ένας προορισμός, με το να έχουμε οργανώσει το ταξίδι, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα παραλείψουμε να περάσουμε όσο πιο όμορφα γίνεται! Επίσης, όπως αναφέραμε, θέλουμε να εξαντλήσουμε όσες μέρες είμαστε στο κάθε ταξίδι με όσο περισσότερες εμπειρίες μπορούμε. Και αυτό σημαίνει να μπορέσουμε να δούμε όσα περισσότερα γίνεται και σε κάποια άλλη κοντινή πόλη/χώρα. Για παράδειγμα, όταν επισκεφτήκαμε το Άμστερνταμ βρήκαμε χρόνο να επισκεφτούμε και την Ουτρέχτη και Χάγη. Ή ακόμα όσο βρισκόμασταν στην Νέα Υόρκη προλάβαμε για μία μέρα να εξερευνήσουμε την υπέροχη πόλη της Φιλαδέλφειας.

Πώς αντιμετωπίζετε σήμερα την στέρηση του ταξιδιού λόγω πανδημίας;
Έχουμε βρει αρκετούς τρόπους να αντιμετωπίζουμε τον περιορισμό αυτό. Αρχικά, έχουμε σχεδιάσει τα επόμενα ταξίδια μας. Μην γνωρίζοντας βέβαια τις τιμές και τα δρομολόγια των πτήσεων λόγω της ρευστής κατάστασης, έχουμε ενημερωθεί για άλλα πράγματα των προορισμών αυτών. Έχουμε δει βίντεο και έχουμε διαβάσει άρθρα και οδηγούς για το πού θα φάμε, τι θα δούμε και τι να αποφύγουμε. Ανατρέχουμε επίσης πολύ συχνά στις αγαπημένες μας στιγμές των αγαπημένων μας προορισμών. Επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες, φτιάχνουμε slideshow και βίντεο και αυτά μέχρι να έρθει η στιγμή και πάλι να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις και στιγμές.

Τι επιπτώσεις αναμένετε στο ταξίδι από την πανδημία; Εσείς πότε θα νιώθατε ασφαλείς να ξαναταξιδέψετε και με ποιους όρους;
Περιμένουμε σίγουρα ότι πολλά από τα μέτρα θα ισχύουν για πολύ καιρό ακόμα και όσον αφορά την υγεία μας θα πρέπει να τα ακολουθούμε πιστά. Φανταζόμαστε πάντως ότι θα είναι πολύ δύσκολα πλέον π.χ. να ζήσουμε την εμπειρία μιας pub γεμάτη κόσμο, να είμαστε πιο άνετοι να χορέψουμε δίπλα-δίπλα με αγνώστους με άνεση ή να είμαστε πλέον όσο ξέγνοιαστοι ήμασταν στα ταξίδια μας πριν. Αν είχαμε την δυνατότητα θα ταξιδεύαμε αύριο κιόλας προς οποιοδήποτε προορισμό! Έχουμε κλειστεί πολύ καιρό σε καραντίνα, όπως όλοι, και όσο αναγκαία και αν καταλαβαίνουμε ότι είναι, τόσο μας ωθεί στο να θέλουμε να την «σπάσουμε».  Ασφάλεια δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρχει πουθενά πλέον, μιας και υπάρχει η μεταδοτικότητα του ιού σε όλον τον κόσμο. Προσέχοντας, όμως, όσο μπορούμε την υγεία μας και αφού πλέον η κατάσταση αυτή είναι και η καθημερινότητά μας, θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε όπου θελήσουμε.

Ποια είναι τα 5 tips που θα θέλατε να δώσετε για το τέλειο ταξίδι;
Σαν πρώτο και κυριότερο tip είναι να ζείτε κάθε στιγμή στο έπακρο! Να απολαμβάνετε όσες εμπειρίες έχει να σας δώσει το κάθε ταξίδι και να ζείτε στην στιγμή αφήνοντας πίσω κάθε περιττή έννοια. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσετε κατά 99% τέλεια! Επίσης, θα προτείναμε να βγάζετε όσο περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο. Όχι για να έχετε υλικό για τα social media, αλλά για να έχετε αποτυπώσει τις όμορφες στιγμές και τις εμπειρίες του ταξιδιού. Τρίτο tip και το πιο σημαντικό για εμάς είναι να ξεφεύγετε από τα κύρια αξιοθέατα και τα τουριστικά σημεία και να ζείτε τους ρυθμούς του κάθε προορισμού μέσω των ντόπιων. Μην φοβηθείτε να χαθείτε στα στενά μιας πόλης και θα εκπλαγείτε με το πόσα σημεία της θα ανακαλύψετε. Βασικό είναι επίσης να μην γεμίζετε τις αποσκευές σας με περιττά ρούχα και αντικείμενα. Όχι μόνο η βαλίτσα θα είναι πιο βαριά και θα κουραστείτε παραπάνω στην μεταφορά της, αλλά και δεν θα έχετε όσο χώρο χρειάζεστε για τα σουβενίρ. Εμάς μας βοηθάει πολύ, αφού έχουμε ενημερωθεί για τον καιρό του προορισμού, να κάνουμε μια λίστα με τα απαραίτητα και να παίρνουμε μόνο αυτά και όχι όσα «μπορεί να χρειαστούμε». Τέλος, προτείνουμε να μην μένετε μακριά από το κέντρο. Αρχικά, κλείνοντας σε κάποιο πιο οικονομικό δωμάτιο, αλλά πιο απομακρυσμένο από το κέντρο, νομίζουμε ότι γλιτώνουμε λεφτά. Αυτό που δεν υπολογίζουμε είναι τα λεφτά που θα δώσουμε στις μετακινήσεις, τα οποία στο σύνολο μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από όσα υπολογίζαμε. Επίσης τον χαμένο χρόνο στις μεταφορές θα μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε ζώντας κάποια εμπειρία παραπάνω στο ταξίδι. 

Ευχαριστούμε κι ευχόμαστε σύντομα να γεμίσετε με νέες εμπειρίες το Worth Every Mile!

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ