Τι το περίεργο έχει το βουνό Roraima της Νότιας Αμερικής;

bouno-roraima
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Χωρίζεται ανάμεσα σε τρεις χώρες, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα και έχει μια ιδιαιτερότητα που το έχει κάνει διάσημο.

Η θέα από την κορυφή ενός βουνού είναι πάντα εντυπωσιακή. Τι συμβαίνει, όμως, αν η ίδια η κορυφή ενός βουνού είναι από μόνη της ιδιαίτερη; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το βουνό Roraima της Νότιας Αμερικής, το οποίο αντί να καταλήγει σε μια κορυφή, όπως όλα τα βουνά, το τελείωμά του είναι ένα μεγάλο πλατό, σε υψόμετρο 2810 μέτρων.

Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς της γης, μετρώντας περίπου… 2 δισεκατομμύρια χρόνια και η κορυφή του σχηματίστηκε με αυτό τον τρόπο από βροχές και ανέμους.

Συχνά χάνεται ανάμεσα στα σύννεφα κι εκεί εντοπίζονται διάφορα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη, ενώ δεν μπορεί να εξηγηθεί το γιατί βρίσκονται σε τόσο μεγάλα πλήθη.

Το καλό είναι ότι λόγω της επίπεδης κορυφής του, όσοι θέλουν να το επισκεφτούν, μπορούν να προσπεράσουν το κομμάτι της ορειβασίας και να προσγειωθούν κατευθείαν στην κορυφή με ελικόπτερο. Ωστόσο, υπάρχει μονοπάτι και για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία, το οποίο δεν είναι επικίνδυνο.

Το σημείο του, άλλωστε, που ενθουσιάζει όλους τους λάτρεις της αδρεναλίνης εκεί έξω είναι οι σχεδόν κάθετες, απότομες πλευρές του στην κορυφή.