Η γαλλική εξοχή προστατεύεται δια νόμου

eksoxi
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Με έναν ασυνήθιστο τρόπο πρόκειται να διαφυλάξει η Γαλλία την εξοχή της.

Πριν λίγες ημέρες, Γάλλοι γερουσιαστές πέρασαν ομόφωνα έναν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα προστατευτεί η «αισθητηριακή κληρονομιά» της γαλλικής εξοχής, συμπεριλαμβανομένων των ήχων και των μυρωδιών της. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ήχοι όπως η καμπάνα της αγελάδας, των εντόμων, το κακάρισμα του κόκορα, ακόμη και ο ήχος του τρακτέρ, όπως επίσης και οι μυρωδιές που παράγονται, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά και αποτελούν μέρος της κληρονομιάς του τόπου.

Σε αυτό οδηγήθηκαν οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αφορμή τα παράπονα που γίνονταν για δυνατούς ήχους και άσχημες οσμές από επισκέπτες αλλά και ντόπιους. Η κίνηση αυτή, μάλιστα, είναι μια μικρή νίκη για τον πληθυσμό της επαρχίας, έπειτα από τη στάση «νέο-επαρχιωτών» και ταξιδιωτών να αντιταχθούν σε κάποιους ίσως ενοχλητικούς ήχους και οσμές της φύσης.

Ο Joel Giraud, υφυπουργός υπεύθυνος για τη ζωή στην επαρχία, δήλωσε μάλιστα ότι οι εξοχικές περιοχές δεν είναι μόνο όμορφα σκηνικά, αλλά και ήχοι, οσμές, δραστηριότητες και πρακτικές που είναι μέρος της κληρονομιάς τους. Κι όσοι είναι «φρέσκοι» σε αυτό, δεν το έχουν συνηθίσει.

Αν και ο νόμος δεν περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη λίστα με προστατευόμενους ήχους και μυρωδιές, η φιλοσοφία πίσω από αυτό είναι να τεθούν προσδοκίες σχετικά με το τι σημαίνει ζωή στην επαρχία.