«Έρχεται» το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

thessaloniki
ΤΡΙΤΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Το πολυαναμενόμενο μουσείο για το Ολοκαύτωμα συνεχίζει τις διαδικασίες, έπειτα και από συνάντηση παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ανέγερση ενός μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη προτάθηκε το 2016 και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, έχοντας, ταυτόχρονα, την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το συνολικό του κόστος υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, και οι εργασίες προχωρούν, με πρόσφατη συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, και του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης του εμβληματικού έργου, με στόχο την επίσπευσή τους και την άρση των οποιονδήποτε εμποδίων. Ο Δήμος, μάλιστα, έχει παραχωρήσει 10 στρέμματα γης, για να υπερκεραστούν ζητήματα χωροταξίας και το έργο να προχωρήσει, ώστε να υλοποιηθεί και να δώσει μελλοντικά διεθνή ακτινοβολία στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος που επιλέχτηκε η Θεσσαλονίκη αντί της Αθήνας, για την ίδρυση του μουσείου, είναι ο βαθμός στον οποίο η πόλη υπέφερε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Θεσσαλονίκη ήταν εξαρχής υπό γερμανική κατοχή, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, το οποίο βρισκόταν υπό την κατοχή της Ιταλίας ή της Βουλγαρίας. Ο Αδόλφος Χίτλερ σχεδίαζε την ενσωμάτωση της πόλης εντός του Γ΄ Ράιχ ως αντίποινα για την εμπλοκή της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η περιοχή ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος είναι στην οδό Παλαιού Σταθμού στην περιοχή Μπεξινάρι του Λιμανιού της πόλης.