Το Άμστερνταμ σχεδιάζει να απαγορεύσει την κάνναβη για τους τουρίστες

amsterntam-coffee-shop
ΤΡΙΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ως μέρος του σχεδίου που θα φέρει την ισορροπία μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών, ο δήμαρχος της πόλης μίλησε για απαγορευτικό στους επισκέπτες της πόλης σε χρήση κάνναβης στα coffee shop, όταν ο προορισμός ανοίξει ξανά για διεθνείς ταξιδιώτες.

Μπορεί τα παγκόσμια lockdown να έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και την εστίαση, σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, οδήγησαν σε βελτιωτικές εικόνες πόλης. Όπως για παράδειγμα στο Άμστερνταμ και το κέντρο της πόλης, γνωστό και ως Red Light District, το οποίο γνώρισε την απόλυτη ηρεμία το προηγούμενο διάστημα, χαρίζοντας επιτέλους στους ντόπιους το αίσθημα ότι «ανέκτησαν» την πόλη τους.

Στις 8 Ιανουαρίου, η Δήμαρχος Femke Halsema ανέφερε ότι θα υπάρξει απαγόρευση των επισκεπτών και τουριστών όσον αφορά την αγορά κάνναβης από τα διάσημα coffee shop της πόλης, με την πρώτη ευκαιρία μόλις ξανανοίξει ως προορισμός για τους τουρίστες. Όπως συμβαίνει και σε άλλες ολλανδικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Μάαστριχτ, με κριτήριο που αφορά την ευημερία των πολιτών, πρόκειται να περιοριστούν οι πωλήσεις κάνναβης μόνο σε πολίτες της χώρας. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο μια ευρύτερης «αποστολής» επαναφοράς της ισορροπίας στην πόλη μεταξύ επισκεπτών και ντόπιων, καθώς όπως αναφέρει η Δήμαρχος, το 57% των τουριστών 18 με 35 ανέφεραν τα coffee shop ως έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους για την επιλογή του προορισμού. Ως εκ τούτου, από τα 166 coffee shop του Άμστερνταμ, περίπου 30% του συνολικού αριθμού στην Ολλανδία, μόλις τα 68 θεωρούνται αρκετά για να εξυπηρετήσουν την τοπική ζήτηση. Έτσι, θα μειωθούν ενδεχομένως οι επισκέπτες που έχουν μοναδικό στόχο να επισκεπτούν την περιοχή, να προμηθευτούν κάνναβη ή ό,τι άλλο ανάλογο ναρκωτικό και να δημιουργήσουν φασαρίες. Όπως αναφέρουν και τοπικοί παράγοντες, τα τελευταία πέντε χρόνια, το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε μονοκουλτούρα, με τους κατοίκους να νιώθουν ότι η πόλη τους δεν είναι όπως την ήξεραν.

Ως μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου που ο Δήμος θέλει να επιτύχει μέχρι το 2025, ο στόχος πλέον είναι οι διαφορετικού τύπου τουρίστες, με προτίμηση στον πολιτισμό, τα μουσεία, τις παραστάσεις, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τις τέχνες.

Κι αν ο αριθμός των τουρισμός μειωθεί λίγο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, όπως αναφέρουν. Με 850 χιλιάδες κατοίκους, το Άμστερνταμ προσέλκυε 19 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, προ πανδημίας. Κι όπως συμβαίνει με άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως τη Βενετία και το Ρέικιαβικ, η πόλη μαστίζεται από υπερτουρισμό. 

Τα τελευταία δυο χρόνια, οι ξεναγήσεις με λεωφορεία έχουν κατευθυνθεί προς τα προάστια, ενώ σε τρεις κεντρικές γειτονιές, οι επιχειρήσεις τύπου Airbnb θεωρούνται παράνομες.

Στην αντίπερα όχθη, ο Joachin Helms, επικεφαλής της Ένωσης Πωλητών Κάνναβης και συνιδιοκτήτης σε coffee-shop θεωρεί ότι αυτό το πλάνο δεν θα πετύχει. Ο λόγος είναι ότι οι επισκέπτες που έρχονται στα coffee shops φαίνεται ότι μένουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και επισκέπτονται μουσεία, οπότε κάτι τέτοιο δεν θα τους αποτρέψει. Και παρά το ενδιαφέρον για νόμιμη κάνναβη, ο νούμερο ένα λόγος επίσκεψης της πόλης είναι το περπάτημα και το ποδήλατο.

Ο ίδιος θεωρεί ότι σε μια περίοδο που η κάνναβη γίνεται νόμιμη σε ολοένα και περισσότερες χώρες, οι επισκέπτες στο Άμστερνταμ το πιθανότερο είναι μετά την απαγόρευση να στραφούν προς παράνομους πωλητές. Η μείωση της νόμιμης προσφοράς δεν σημαίνει ότι θα μειώσει και τη ζήτηση.

Προς το παρόν, ακόμη κι αν περάσει αυτό το μέτρο, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από το 2022. Μένει, λοιπόν, να δούμε τι θα συμβεί στην αγαπημένη ολλανδική πρωτεύουσα.