Αυτά τα ξέρατε για το Πατρινό Καρναβάλι;

patrino-karnabali
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Μπορεί να είναι η δεύτερη χρονιά φέτος που δεν θα το ζήσουμε λόγω πανδημίας, ωστόσο το έχουμε λατρέψει στο παρελθόν και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε γι’ αυτό, ακόμη κι αν δεν νιώσουμε τον παλμό του σύντομα.

Το πατρινό Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας στο είδος του, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης και το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου.

Το 2019 μέτρησε περίπου 75 χιλιάδες συμμετέχοντες.

Οι ρίζες του εντοπίζονται –όπως και με τα περισσότερα καρναβάλια- σε αρχαίες παγανιστικές τελετουργίες, όπως για παράδειγμα τελετουργίες προς τιμήν του Διονύσου.

Στη μορφή που είναι σήμερα, πάντως, θεωρείται ότι το Καρναβάλι γεννήθηκε από τον πρώτο αποκριάτικο χορό που καταγράφηκε το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη. 

Το 1864 που έγινε και η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα πολλοί Επτανήσιοι, οι οποίοι έπαιξαν τον ρόλο της στην εξέλιξη του καρναβαλιού, με το καλλιτεχνικό τους πνεύμα και τα τραγούδια τους.

Την περίοδο της Belle Époque ξεκίνησαν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο το Καρναβάλι δεν πραγματοποιούνταν. Η αναβίωση ήρθε το 1951 και από το 1952 έχει αναλάβει τη διοργάνωσή του ο Δήμος Πατρών.

Το θρυλικό παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1966 κι έκτοτε καθιερώθηκε και εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.