Τα μυστικά των πιο διάσημων αξιοθεάτων: τα γνωρίζατε;

sagrada-familia-barkeloni
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Μερικά από τα πιο γνωστά οικοδομήματα και αξιοθέατα «κρύβουν» πολλά μυστικά που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Από υπόγειους διαδρόμους μέχρι κρυφά διαμερίσματα, δείτε τι μυστικά επιφυλάσσει το αγαπημένο σας αξιοθέατο.

La Sagrada Familia, Βαρκελώνη, Ισπανία
Η διάσημη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Βαρκελώνης, έργο του ξακουστού Antoni Gaudí, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1882 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, 100 χρόνια μετά το θάνατο του αρχιτέκτονα. Το μυστικό της διάσημης εκκλησίας είναι ένα σετ μυστικών ανελκυστήρων που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον κατευθείαν στην κορυφή, ώστε να απολαύσει από εκεί την υπέροχη θέα, χωρίς την εξάντληση από το ανέβασμα των σκαλιών.

Disney
Disney’s Magic Kingdom, Φλόριντα, Μαϊάμι
Άνοιξε το 1971 και ήταν το πρώτο από τα 4 θεματικά πάρκα του Ντίσνεϊ (και δύο water park) στην πολιτεία. Στα έγκατα, όμως, του Βασιλείου, βρίσκεται ένα μεγάλο δίκτυο από τούνελ, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο από το προσωπικό, όπου υπάρχουν αποδυτήρια, café και αίθουσας πρόβας για τους εργαζόμενους.

Όπερα του Σίδνεϊ, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Η Όπερα του Σίδνεϊ στο λιμάνι της πόλης είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αυστραλίας και μέρος της λίστας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που λειτούργησε το 1973 και σχεδιάστηκε από τον δανό αρχιτέκτονα, Jørn Utzon. Αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για χώρο όπερας, αλλά περιλαμβάνει και ένα μυστικό κλαμπ με underground μουσική, το The Studio, το οποίο συχνά αποτελεί μέρος μουσικών φεστιβάλ.

Πύργος του Άιφελ, Παρίσι
Οι περισσότεροι επισκέπτες του διάσημου πύργου στο Παρίσι δεν γνωρίζουν ότι φιλοξενεί ένα… μικρό διαμέρισμα. Ο σχεδιαστής Gustave Eiffel δεν ονειρεύτηκε απλά την κατασκευή, αλλά έφτιαξε κι ένα μικρό διαμέρισμα στον τρίτο όροφο, το οποίο περιλαμβάνει ξύλινα έπιπλα, ελαιογραφίες και ταπετσαρίες. Το διαμέρισμα είχε μεγάλη ζήτηση στην υψηλή κοινωνία του 19ου αιώνα, με πολλούς ευγενείς να προσφέρουν στον Eiffel τεράστια ποσά για να το ενοικιάσουν ακόμη και για μια νύχτα.

Ταζ Μαχάλ, Ινδία
Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του πλανήτη με την πιο ρομαντική ιστορία, το Ταζ Μαχάλ χτίστηκε από τον μογγόλο αυτοκράτορα Shah Jahān, προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. Μέσα στο κτίριο βρίσκονται κενοτάφια των δύο σήμερα, αλλά πολλοί επισκέπτες δεν γνωρίζουν ότι αυτοί οι τάφοι δεν είναι οι αληθινοί. Οι πραγματικοί τάφοι βρίσκονται κάτω από το κτίριο και απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό.

www.wikipedia.com
Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ, Ηνωμένες Πολιτείες
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ με τα σκαλιστά πρόσωπα τεσσάρων θρυλικών αμερικανών προέδρων σκαλιστά σε γρανίτη, έχει ένα όχι και τόσο γνωστό μυστικό. Πίσω από το πρόσωπο του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν υπάρχει ένας κρυφός διάδρομος, ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε για την αποθήκευση σημαντικών ιστορικών ντοκουμέντων της αμερικανικής ιστορίας. Δεν ολοκληρώθηκε, όμως, ποτέ και μόλις το 1998 η υπηρεσία του εθνικού πάρκου πρόσθεσε πορσελάνινους πίνακες, με κείμενα που εξηγούσαν την ιστορία, τους στόχους και το έργο που επιτέλεσε ο γλύπτης Gutzon Borglum στο όρος.

Empire State Building, Νέα Υόρκη
Παρ’ όλο που οι περισσότεροι επισκέπτες απολαμβάνουν τη θέα από τα παρατηρητήρια του 86ου και του 102ου παρατηρητηρίου ενός από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο, αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχει και ο 103ος όροφος. Εκεί μπορούν να βρεθούν μόνο VIP και διασημότητες μέσω μιας μυστικής πόρτας.