Ποιοι διεθνείς προορισμοί δέχονται επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί για τον Covid-19

taksidi-covid-19-embolio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Το εμβόλιο έφερε μια αχτίδα ελπίδας για όλο τον πλανήτη που βιώνει πανδημία και ανάμεσά τους και για τους ταξιδιώτες που ανυπομονούν να εμβολιαστούν για να ταξιδέψουν ξανά. Πού, όμως, μπορούν να πάνε όσοι εμβολιαστούν άμεσα; Οι παρακάτω χώρες φαίνεται πως δέχονται τους ταξιδιώτες που έχουν αποκτήσει ανοσία λόγω εμβολιασμού.

Κύπρος
Υπήρξε από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιτρέπει την είσοδο σε όσους έχουν εμβολιαστεί, παρακάμπτοντας έτσι την καραντίνα. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί με πιστοποιητικό ότι έχουν πραγματοποιηθεί και οι δύο δόσεις του εμβολίου, κάτι που τους απαλλάσσει και από το PCR τεστ κατά την άφιξη. Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην ασφαλή λίστα, η οποία ενημερώνεται εβδομαδιαίως. Θα ανακοινωθούν περισσότερα μελλοντικά, αλλά στην παρούσα φάση, όσοι εισέρχονται στη χώρα, θα πρέπει να έχουν είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι ή να κάνουν το τεστ κατά την άφιξη. Έπειτα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε εγκαταστάσεις που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση και μπορούν να βγουν νωρίτερα, αν έχουν δεύτερο αρνητικό τεστ την 10η ημέρα.

Εσθονία
Προς το παρόν, το κράτος της Βαλτικής επιβάλλει την καθιερωμένη 10ήμερη καραντίνα στις αφίξεις, με εξαίρεση κάποιες επιλεγμένες χώρες που είναι χαμηλού κινδύνου, και απαιτεί αποδεικτικό αρνητικών αποτελεσμάτων τεστ 72 ωρών πριν την άφιξη στη χώρα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με κάποιο από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να παρακάμψουν την καραντίνα, ενώ όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 τους περασμένους 6 μήνες, μπορούν επίσης να παρακάμψουν τους περιορισμούς, αρκεί να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό από γιατρό και πρόσφατο αρνητικό PCR τεστ.

Γεωργία
Στο όριο Ευρώπης-Ασίας, η Γεωργiα αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ο Υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου, θα μπορούν ελεύθερα να εισέλθουν στη χώρα. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών πριν την άφιξή τους κι έπειτα να κάνουν ένα ακόμη PCR τεστ την 3η ημέρα επίσκεψής τους. Όσοι ταξιδέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα για 12 ημέρες από την άφιξη.

Ισλανδία
Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία μπορούν να ταξιδέψουν στην παγωμένη χώρα χωρίς καραντίνα και τεστ, από την 1η Μαΐου, με τα απαραίτητα πάντα πιστοποιητικά εμβολιασμού με κάποιο από τα 3 βασικά εμβόλια: Moderna, Pfizer-BioNTech ή Oxford-AstraZeneca. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά προέρχονται από χώρες στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος, θα πρέπει να κάνουν PCR τεστ κατά την άφιξη κι έπειτα να μπουν σε καραντίνα για 5 με 6 ημέρες πριν κάνουν το δεύτερο τεστ.

Πολωνία
Με πιστοποιητικό που αποδεικνύει τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό, η χώρα επιτρέπει την είσοδο σε ταξιδιώτες χωρίς τη 10ήμερη καραντίνα. Οι ταξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών έχουν επίσης πρόσβαση, ενώ από τις 23 Ιανουαρίου, η καραντίνα για τους ταξιδιώτες του εξωτερικού μπορεί να παρακαμφθεί με αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν την άφιξη.

Ρουμανία
Από τις 18 Ιανουαρίου, όσοι έρχονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς και έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μπορούν και στην περίπτωση της Ρουμανiας να παρακάμψουν την καραντίνα, πάντα με το απαραίτητο πιστοποιητικό και την τελευταία δόση του εμβολίου να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την άφιξη. Όσοι ταξιδεύουν από χώρες της «κίτρινης λίστας» με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες ή 10 αν έχουν αρνητικό PCR τεστ μέσα στις προηγούμενες 72 ώρες.

Σεϋχέλλες
Στα ανοιχτά τις Τανζανίας, η εξωτική χώρα ξεκίνησε από τον Ιανουάριο να εξαιρεί από την καραντίνα όσους έχουν εμβολιαστεί ολοκληρωμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με το αντίστοιχο πιστοποιητικό, αλλά και με αρνητικό τεστ των προηγούμενων 72 ωρών. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κι έρχονται από χώρες που τους επιτρέπεται η είσοδος ή με ιδιωτικό τζετ, θα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών και να απομονωθούν για 10 ημέρες.