Ποια είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα του πλανήτη;

kolombia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Σίγουρα όχι ένας τιμητικός τίτλος, που ωστόσο απονέμεται σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Η Transparency International, μια ΜΚΟ με έδρα στη Γερμανία, ορίζει τη διαφθορά ως τη λανθασμένη χρήση δημόσιας δύναμης και εξουσίας για την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού συμφέροντος. Με βάση αυτό, είχε εκδόσει στο παρελθόν μια λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη, υπογραμμίζοντας την αποτυχία να ελεγχθεί η διαφθορά παγκοσμίας, κάτι που οδηγεί σε κρίση δημοκρατίας.

Σύμφωνα, όμως, με την πιο πρόσφατη λίστα από το U.S. News' 2020 Best Countries rankings, η Κολομβία φαίνεται να καταλαμβάνει την κορυφή της λίστας της διαφθοράς, ανάμεσα σε 73 χώρες και έπειτα από έρευνα σε 20 χιλιάδες πολίτες παγκοσμίως.

Στη δεύτερη θέση της διαφθοράς το Μεξικό

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά πόσο συσχετίζουν αυτές τις χώρες με τον όρο «διαφθορά», το νόημα του οποίου αφέθηκε στην κρίση τους. Η Κολομβία, η οποία καταγράφει 14 δισεκατομμύρια τον χρόνο σε δαπάνες που αφορούν τη διαφθορά, αντιμετώπισε ένα μεγάλο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τα τέλη του Νοέμβρη, ενώ σε γενικότερο επίπεδο η χώρα είναι γνωστή για τα πολιτικά σκάνδαλα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Μεξικό, με τα καρτέλ ναρκωτικών να κυριαρχούν στη χώρα κι έπειτα η δεκάδα συνεχίζεται με την Γκάνα, το Μιανμάρ, τη Γουατεμάλα, τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία, την Κένυα και τη Βολιβία.

Η Ρωσία, η οποία είχε κατηγορηθεί για παρέμβαση σε εκλογές και για ντοπαρίσματα στους Ολυμπιακούς καταλαμβάνει τη 10η θέση στη λίστα.