Ποιοι είναι οι πιο ηθικοί προορισμοί στην εποχή του Covid-19

tzamaika-karaibiki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Όσο προχωράει ο εμβολιασμός παγκοσμίως, τόσο θα «ανοίγουν» τα ταξίδια και οι επιλογές μας την επόμενη φορά, ίσως θα πρέπει να είναι περισσότερο ηθικές και λιγότερο εγωιστικές.

Το ταξίδι είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που μπορεί κάποιος να επηρεάσει τον κόσμο, γι’ αυτό και ο προορισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Το Ethical Traveler, ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με εθελοντές και πρότζεκτ του Earth Island Institute, δημοσίευσε μια ειδική Covid-19 έκδοση των ετήσιων ηθικών προορισμών, αναγνωρίζοντας τις χώρες του κόσμου που διαπρέπουν σε σχέση με τον υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό. Φέτος, ο οργανισμός κοίταξε τους τελευταίες νικητές και πώς χειρίστηκαν την κατάσταση της πανδημίας, όπως και το κατά πόσο μπορούν να κάνουν τον τουρισμό πιο βιώσιμο εν μέσω των προκλήσεων που διανύουμε. Ιδού τα αποτελέσματα.

Μπελίζ, Κεντρική Αμερική
Η ανεξάρτητη αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής ήταν πάντα δημοφιλής προορισμός για όσους αναζητούσαν τη φύση στα ταξίδια τους. Πρόσφατα, όμως, έκανε το βήμα και προώθησε ένα πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του τουρισμού, ενώ έβαλε την υγεία τον πολιτών του πάνω από τους οικονομικούς παράγοντες, κλείνοντας τα διεθνή αεροδρόμια στο τέλος Μαρτίου και ανοίγοντάς τα ξανά για τους τουρίστες την 1η Οκτωβρίου. Εφάρμοσε εκτεταμένα πρωτόκολλα ασφαλείας Covid-19 και αναγνωρίστηκε ως leader στη βιομηχανία. 

Μπενίν, Δυτική Αφρική
Το κράτος της Δυτικής Αφρικής έχει πλούσια και πολύπλοκη ιστορία και πληθώρα τουριστικών αξιοθεάτων. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και Εθνικά Πάρκα όπως το Pendjari, το οποίο φιλοξενεί πλήθος ζώων, από λιοντάρια και λεοπαρδάλεις μέχρι ελέφαντες και τσιτάχ.

Κόστα Ρίκα, Κεντρική Αμερική
Η βιομηχανία τουρισμού της χώρας φαίνεται να έχει κινηθεί εντυπωσιακά όσον αφορά την ενσωμάτωση αποτελεσματικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια των ταξιδιωτών και μετά το δεύτερο άνοιγμα των αεροδρομίων, δεν υπήρξαν περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν, όπως αναφέρει ο οργανισμός.

Cabo Verde, Ατλαντικός
Βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Αφρικής και προσφέρει στους επισκέπτες του έναν υπέροχο συνδυασμό παραλιών, ορεινού τοπίου, ήρεμων παραθαλάσσιων χωριών, πράσινων, ανθισμένων κοιλάδων και σουρεαλιστικών ηφαιστειακών τοπίων, σύμφωνα με το Ethical Traveler. Από την πλευρά τους, οι τουρίστες ενθαρρύνονται να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και να εξερευνήσουν τη φύση των νησιών, πέρα από τις πανέμορφες παραλίες.

Εκουαδόρ, Νότια Αμερική
Το 2019 είχε λάβει βραβείο Ethical Destinations και τώρα επιστρέφει στη λίστα, με το Ethical Traveler να εντοπίζει ότι η έλλειψη τουριστών επανέφερε την άγρια ομορφιά των νησιών, ενώ η άγρια ζωή επέστρεψε από εκεί που είχε να φανεί δεκαετίες. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να αφήσουν θετικό ενεργειακό αποτύπωμα και να υπακούσουν τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

Τζαμάικα, Καραϊβική
Ένας από τους πιο οικονομικά ανεκτούς προορισμούς της Καραϊβικής, η νησιωτική χώρα είναι άλλος ένας νικητής για το 2021, έχοντας κερδίσει την περσινή χρονιά. Γίνονται αρκετές προσπάθειες να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της Τζαμάικα με τον τουρισμό, με την προσέλκυση διαφορετικών τουριστών, όχι απαραίτητα πιο πλούσιων, αλλά πιο συνειδητοποιημένων περιβαλλοντικά και πολιτισμικά.

Μογγολία, Ασία
Η έμφαση που δίνει η χώρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική πρόοδο και τη δημοκρατία απαλλαγμένη από τη διαφθορά, έχει αναγνωριστεί από το Ethical Destinations από το 2016. Η χώρα έχει καταγράψει λιγοστά κρούσματα και θανάτους από Covid-19 σε σχέση με άλλες χώρες και αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τον σωστό χειρισμό της πανδημίας.  

Νεπάλ, Νότια Ασία
Βραβευμένος προορισμός από το Ethical Destinations στο παρελθόν, αναγνωρίζεται ξανά για τον πολιτισμό, τη φύση και την άγρια ζωή του, όπως και για την προσπάθειά του να πολεμήσει τη διαφθορά, την καταστολή των μέσων και να φροντίσει τους πρόσφυγες του Θιβέτ.