Νέες ανακαλύψεις για τέσσερα αρχαία αξιοθέατα

ierapoli-tourkia
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Από το Κολοσσαίο της Ρώμης μέχρι το Stonehenge στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αρχαία αξιοθέατα του κόσμου προσελκύουν χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο –προ πανδημίας. Οι γνώσεις μας, όμως, για τα περισσότερα είναι πιο επιφανειακές απ’ όσο θα θέλαμε. Γι’ αυτό και ανακαλύπτουμε μυστικά που αποκάλυψαν οι ειδικοί για τέσσερα εντυπωσιακά αξιοθέατα και τα μαθαίνουμε καλύτερα.

Η αλήθεια για την «Πύλη της Κολάσεως» στην Ιεράπολη
Η Ιεράπολη είναι μια αρχαία ελληνική πόλη με ρίζες από τον 2ο αιώνα π.Χ., κοντά στις θερμές πηγές του Παμουκάλε, η οποία προσελκύει τουρίστες με τα ατμοσφαιρικά της ερείπια, από λουτρά μέχρι κτίρια ναών. Υπάρχει, όμως, ένας ελληνορωμαϊκός ναός στην περιοχή που κρύβει μια ιδιαίτερη ιστορία, με την ονομασία «Πλουτώνιο» από τον Πλούτωνα, τον θεό που κυβερνούσε τον Κάτω Κόσμο, και αποκαλείται από πολλούς ως «η πύλη της κολάσεως». Στα αρχαία χρόνια, οι ιερείς οδηγούσαν ζώα στο Πλουτώνιο ως μέρος της τελετής θυσιών, όπου το πλήθος παρακολουθούσε. Αυτό ακριβώς είναι που χάρισε στο κτίριο τον τίτλου του «περάσματος στον Κάτω Κόσμο». Σήμερα, πουλιά και έντομα χάνονται όταν εισέλθουν και οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα το λόγο: υπάρχει μια σχισμή στα βάθη του ναού, από την οποία απελευθερώνονται τοξικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Τι συμβαίνει στον τάφο του Τουταγχαμών;
Στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων στην Αίγυπτο, ο τάφος του Τουταγχαμών φαίνεται πως ακόμη κρύβει μυστικά, κάποια μάλιστα εντελώς… απόκοσμα. Όταν ο Howard Carter άνοιξε τον τάφο το 1925, βρέθηκαν δύο στιλέτα στη σαρκοφάγο, ένα εκ των οποίων πάνω στον δεξί μηρό του βασιλιά, Οι έρευνες έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι το όπλο αυτό είναι από σίδηρο που προήλθε πιθανόν από μετεωρίτη. Η λεπίδα του έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη Γη, με κάποιους να πιστεύουν ότι τα υλικά αυτά είναι… εξωγήινα.

Νέα ευρήματα στο Chan Chan του Περού
Το Μάτσου Πίτσου στο Περού το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά κι ας μην έχουμε κατορθώσει να το δούμε από κοντά. Στα βόρεια, όμως, υπάρχει και το προ-κολομβιανό αξιοθέατο Chan Chan που κάποτε αποτέλεσε πρωτεύουσα του πολιτισμού Chimú και άκμασε κατά τον 15ο αιώνα. Σήμερα είναι ένας λαβύρινθος τειχών και μονοπατιών που τίθενται σε κίνδυνο από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται και το 2018 ανακαλύφθηκαν 19 ξύλινα αγαλματίδια, τα οποία θεωρείται ότι θάφτηκαν 750 χρόνια πριν και το καθένα είναι 70 εκατοστά σε μήκος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν κάτι σαν «φρουροί» και οι έρευνες συνεχίζονται.  

Οι νεότεροι θησαυροί της Αγιά-Σοφιάς
Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, η Αγιά Σοφιά, προσελκύει κάθε χρόνο τους τουρίστες για να την εξερευνήσουν. Μετρά χρόνια ύπαρξης από τον 6ο αιώνα, αρχικά ως βυζαντινή εκκλησία κι έπειτα ως τέμενος το 1400. Από το 1934 λειτουργεί κυρίως ως μουσείο, αλλά τον Ιούλιο του 2020 ανακοινώθηκε ότι θα ξαναγίνει μουσουλμανικός τόπος λατρείας. Οι έρευνες συνεχίζονται γι’ αυτό το θαυμαστό μνημείο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια αμέτρητοι θησαυροί. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι το Μεγάλο Βαπτιστήριο, όπου θεωρείται ότι οι αυτοκράτορες βάπτιζαν την οικογένειά τους για περισσότερο από μια χιλιετία. Την ίδια εποχή περίπου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα χώρο που πιστεύουν πως υπήρξε βιβλιοθήκη με 1000 αρχαίους πάπυρους και μια κυκλική κουκίδα που ενώ φαινομενικά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, πιστεύεται ότι αποτελούσε το σημείο που στεκόταν ο Ιουστινιανός κατά τις θρησκευτικές τελετές.