Επισκεπτόμαστε το Λαογραφικό Μουσείο του Μετσόβου με ένα κλικ

laografiko-mouseio-metsobou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η δύναμη του διαδικτύου μας στέλνει σε ένα ακόμη ενδιαφέρον μουσείο της Ελλάδας, στο πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως «Αρχοντικό», είναι ένα απ’ τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο και λειτουργεί από το 1955. Στεγάζεται στο ανοικοδομημένο Αρχοντικό Τοσίτσα, το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας ευεργετών, που κτίστηκε αρχικά το 1661.

Με ατμόσφαιρα περασμένων αιώνων, οι χώροι του μουσείου δείχνουν σε όποιον το επισκεφτεί τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός μετσοβίτικου αρχοντικού. Εκεί μπορεί να δει κανείς πολύτιμα αντικείμενα και πλούσιες συλλογές στο φυσικό τους χώρο, μέσα στις αίθουσες, τους στάβλους, τις αποθήκες και τα μεγάλα σαλόνια του παλιού αρχοντικού.

Ανάμεσα στα εκθέματα, υπάρχουν συλλογές όπλων και σπαθιών από τον αγώνα του 1821, χάλκινα και ξύλινα σκεύη μαγειρικής, κοσμήματα, ενδυμασίες, διακοσμητικά πιάτα και ασημικά, χρυσοκέντητες σέλες, σεντούκια, αγροτικά εργαλεία, αργαλειοί και περίτεχνα υφαντά. Στο μουσείο εκτίθεται επίσης μια σημαντική συλλογή 66 εικόνων που χρονολογούνται από τον 15ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και συλλογή αντικειμένων βυζαντινής μεταλλοτεχνίας που καλύπτουν μια χρονική περίοδο από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως την υστεροβυζαντινή εποχή. Το 1991 άνοιξε στον τρίτο όροφο το διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, με προσωπικά είδη και φωτογραφίες από τη ζωή του.

Στο βίντεο εδώ μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο μουσείο ή κάντε κλικ εδώ για μια εικονική περιήγηση, μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν ξανά ένα ταξίδι στο πανέμορφο Μέτσοβο.