Αυτά τα ξέρατε για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου;

epidauros-theatro
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2021

Η παρακολούθηση τουλάχιστον μιας παράστασης στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι στην bucket list των περισσοτέρων. Τι γνωρίζουμε, όμως, γι' αυτό το υπέροχο στολίδι του πολιτισμού;

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παγκοσμίου φήμης ηθοποιοί ονειρεύονται να δώσουν κάποτε μια παράσταση στην Επίδαυρο, με κάποιους από αυτούς, όπως ο Κέβιν Σπέισι, ο Ίθαν Χοκ, αλλά και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, να έχουν περάσει από αυτό.

Αποκαλύφθηκε ύστερα από ανασκαφές το διάστημα 1870-1926 και το 1938 ανέβηκε η πρώτη παράσταση, η τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη.

Έχει μέγιστη χωρητικότητα 13.000 - 14.000 θεατών και φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού.

Η Επίδαυρος ήταν επίσης για αιώνες το πιο σημαντικό θεραπευτικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, με το Ασκληπιείο της να είναι το πιο φημισμένο από όλα τα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, ενώ στην περιοχή μπορείτε επίσης να δείτε και άλλα κτίσματα, όπως το άβατο, τον οίκο των ιερέων, τους ναούς για την Άρτεμη, το ιερό του Απόλλωνα.

Εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του ιερού του Ασκληπιού βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου, που στεγάζει τα πολλά και σημαντικά ευρήματα της πολυετούς ανασκαφής του Ιερού του Ασκληπιού.