Αυτά τα ξέρατε για τον Τιτανικό;

titanikos
ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2021

Το διάσημο κρουαζιερόπλοιο που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου του 1912 έχει την τραγική ιστορία που όλοι γνωρίζουμε και που έχει πρωταγωνιστήσει ουκ ολίγες φορές στον κινηματογράφο. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα 109 χρόνια μετά, μέσα από πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε.

Χρειάστηκαν 4 χρόνια για την κατασκευή του Τιτανικού, η οποία ξεκίνησε το 1909 στο ναυπηγείο Harland & Wolff στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το κόστος για την εποχή ήταν εξωπραγματικό: περίπου 7,4 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, κάτι αντίστοιχο σε 192 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Κατά την κατασκευή του, σκοτώθηκαν 8 εργάτες, ενώ υπήρξαν 246 τραυματισμοί.

Κατά την αναχώρηση του Τιτανικού από το λιμάνι του Southampton, το κρουαζιερόπλοιο παραλίγο να συγκρουστεί με ένα άλλο πλοίο. Το New York ήταν αγκυροβολημένο παραδίπλα και καθώς ο Τιτανικός αναχωρούσε, τα σκοινιά που κρατούσαν το μικρότερο πλοίο έσπασαν, με το πλήρωμα να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μη γίνει σύγκρουση. Αυτό που λέμε «η καλή ημέρα από την αρχή φαίνεται»…

Η τρίτη θέση ήταν αρκετά άνετη και φροντισμένη για την εποχή, σε σχέση με άλλα κρουαζιερόπλοια.

Το κρουαζιερόπλοιο διέθετε γυμναστήριο, όπως και τούρκικα λουτρά, τα οποία μπορούσαν να επισκεφτούν οι επιβάτες της πρώτης θέσης με 1 δολάριο την ημέρα. Υπήρχε επίσης χώρος ανάγνωσης και συγγραφής, όπως και καπνιστήριο, το οποίο προτιμούσαν οι άντρες μετά το φαγητό, όπου έπαιζαν χαρτιά και έπιναν ουίσκι.

Πάνω από 1500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, ενώ επέζησαν μόνο 705. Από τους επιζήσαντες, πολλοί παρουσίασαν ψυχικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια.