Διάσημα κτίρια που… γέρνουν

purgos-nevyansk-rosia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Ο Πύργος της Πίζας είναι μάλλον η πιο γνωστή κατασκευή που μοιάζει σαν να θέλει να… ξαποστάσει, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα παρόμοια κτίρια στον κόσμο που ίσως δεν γνωρίζετε.

Πύργος Nevyansk, Ρωσία
Στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα, μια ρώσικη οικογένεια βιομηχάνων έχτισε αυτό τον πύργο στην πόλη Nevyansk και εγκαθιδρύθηκε ως κέντρο επεξεργασίας χρυσού και σιδήρου στα Ουράλια Όρη. Το κτίριο αρχικά φιλοξενούσε διάφορα γραφεία και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή κατά τη σοβιετική περίοδο. Σύμφωνα με τις τοπικές φήμες, η κλίση του ήταν σκόπιμη, ώστε να δείχνει προς την πόλη Τula, την πατρίδα της οικογένειας.

Φάρος Kiipsaare, Εσθονία
Χτίστηκε το 1933, έχει ύψος 26 μέτρα και βρίσκεται ανοιχτά της ακτής του νησιού Saaremaa στην Εσθονία. Οι δυνατές καταιγίδες και τα κύματα φαίνεται να προκάλεσαν αρχικά αυτή την κλίση στον φάρο, αλλά στη συνέχεια, τα ίδια φαινόμενα δείχνουν να το φέρνουν ξανά σε μια πιο ευθεία θέση.

Πύργος του Suurhusen, Γερμανία
Ο συγκεκριμένος πύργος της προτεσταντικής εκκλησίας του Suurhusen της Γερμανίας έχει μπει στα ρεκόρ Guinness ως ο πιο κεκλιμένος, αφού η κλίση του φτάνει τους 5,19 πόντους. Και για να καταλάβετε περίπου τι σημαίνει αυτό, σκεφτείτε ότι ο διάσημος Πύργος της Πίζας έχει κλίση λιγότερο από 4 εκατοστά.

Κεκλιμένο σπίτι στο Windsor της Αγγλίας
Επίσημα ονομάζεται Market Cross House και είναι ένα πολυφωτογραφημένο κτίριο στο Windsor της Αγγλίας, που χτίστηκε το 1718 και έχει φιλοξενήσει πολλές επιχειρήσεις στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου κρεοπωλείου, ζυθοποιείου, κοσμηματοπωλείου, ανθοπωλείου κ.ο.κ. Ο λόγος που γέρνει είναι άγνωστος, αν και πολλοί πιστεύουν ότι χτίστηκε με ακατάλληλο ξύλο βελανιδιάς που παραμορφώθηκε μετά την κατασκευή.

Yunyan ναός παγόδα, Κίνα
Σε ένα λόφο στη Suzhou, μια πόλη στην κινέζικη επαρχία Jiangsu, η παγόδα Yunyan μετρά περισσότερα από 1000 χρόνια ύπαρξης, αφού ολοκληρώθηκε το 961. Λόγω του ότι η μισή στηρίζεται σε βράχο και η άλλη μισή σε μαλακό έδαφος, ξεκίνησε να γέρνει κατά την περίοδο της Δυναστείας Ming (1368 με 1644), αλλά οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν προσπάθειες να τη σταθεροποιήσουν το 1957.

Ναός Huma, Ινδία
Το χωριό Huma στη βορειοανατολική ινδική πολιτεία της Odisha είναι γνωστό (και) για τον κεκλιμένο ναό Shiva που πιστεύεται ότι χτίστηκε κάπου στον 16ο αιώνα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μικρότεροι ναοί που το περιτριγυρίζουν είναι επίσης κεκλιμένοι, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αν και οι λόγοι είναι άγνωστοι, κάποιοι πιστεύουν ότι χτίστηκαν σκόπιμα έτσι ως προστασία από τα ρεύματα των κοντινών ποταμών κατά την εποχή των μουσώνων.