Πέντε μέρη απολύτως ακατάλληλα για όσους έχουν ακροφοβία

tianmen-kina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Βγαίνετε στον μπαλκόνι στον τέταρτο και σας πιάνει μια ταραχή; Αν ναι, τότε τα παρακάτω μέρη δεν είναι για εσάς…

Ορεινός δρόμος Tianmen, Κίνα
Ξεδιπλώνεται σαν φίδι στο βουνό Tianmen στην επαρχία Hunan της κεντρικής Κίνας και είναι ένας τρομαχτικός δρόμος όπως λίγους στον κόσμο. Εκτός της απίστευτης θέας του στον γκρεμό, περιλαμβάνει 99 στροφές σε απόσταση 11 χιλιομέτρων, καθιστώντας τη συγκεκριμένη διαδρομή μια πρόκληση. Για όσους παθαίνουν ναυτία σε πιο απλές περιπτώσεις, υπάρχει και η επιλογή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που φτάνει στην κορυφή.

Bonifacio, Κορσική
Η αρχαία πόλη-φρούριο Bonifacio βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο ασβεστόλιφου, πάνω στον οποίο σκάνε τα κύματα εδώ και αιώνες, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σταδιακή διάβρωση. Από τη μία η θέα είναι απίστευτη, στη νότια άκρη της Κορσικής, με ιστορία από το 830 μ.Χ., αλλά λίγοι μπορούν να σταθούν εύκολα στην άκρη της.

Sant’Agata de’Goti, Ιταλία
Με τα γραφικά δρομάκια, τον μπαρόκ καθεδρικό και την πληθώρα χαρακτηριστικών μικρών σπιτιών, η Sant’Agata de’Goti συγκεντρώνει όλη τη γοητεία που θα περίμενε κανείς από μια μεσαιωνική ιταλική πόλη. Έχει, όμως, ένα «λάκκο»: το ιστορικό αυτό διαμάντι «κρέμεται» από έναν απόκρημνο βράχο, πάνω από ένα φαράγγι ποταμού, δίνοντας την αίσθηση ότι έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μοναστήρια Μετεώρων, Ελλάδα
Οι εκπληκτικοί λόφοι των Μετεώρων με τα Μοναστήρια τους δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια λίστα, καθώς συνθέτουν ένα πραγματικά εξωπραγματικό και ταυτόχρονα τρομακτικό θέαμα. Τα μοναστήρια είναι «σκαρφαλωμένα» πάνω σε κατακόρυφους μονόλιθους από πού φτάνουν τα 305 μέτρα ύψος, αποτελώντας εύλογα ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας. Τα μοναστήρια χτίστηκαν μεταξύ 14ου και 17ου αιώνα και για να φτάσει κάποιος στο πιο διάσημο εξ αυτών, στην Ιερά Μονή Ρουσανού, πρέπει να ανέβει… 200 σκαλιά.

Χωριό Guoliang, Κίνα
Όσοι είναι αρκετά θαρραλέοι για να διασχίσουν οδικώς το εν λόγω τούνελ, θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να αντικρίσουν ένα θέαμα που μάλλον προκαλεί ίλιγγο: το χωριό Guoliang. Σε υψόμετρο 1700 μέτρων στον κορυφή απόκρημνων, κάθετων βράχων, το μικρό αυτό χωριό φιλοξενεί περίπου 350 κατοίκους και αποτελεί σίγουρα αξιοθέατο της περιοχής.