Δέκα χώρες με τα πιο όμορφα εθνικά λουλούδια

toulipes-amsterntam
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Κάνουμε ένα ανοιξιάτικο ταξίδι στον κόσμο για να μυρίσουμε και να γνωρίσουμε όμορφα λουλούδια που αποτελούν σήμα-κατατεθέν της κάθε χώρας.

Τουλίπα, Ολλανδία, Ουγγαρία και Τουρκία
Μπορεί να έχουμε συνδέσει την τουλίπα κυρίως με την Ολλανδία, στην πραγματικότητα, όμως, το ιδιαίτερο αυτό λουλούδι προέρχεται από την Ουγγαρία, απ’ όπου ταξίδεψε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Τουρκία, φτάνοντας τελικά στην Ολλανδία. Στα 1600, η τουλίπα ήταν τόσο δημοφιλής που οδήγησε σε πραγματική μανία και επανάσταση, καθώς πληρώνονταν μεγάλα χρηματικά ποσά από καλλιεργητές-συλλέκτες για κάποιο βολβό.

Ίριδα, Γαλλία
Η Ίριδα ονομάζεται και fleur-de-lis και αποτελεί επίσημο λουλούδι της Γαλλίας από τον 12ο αιώνα. Πρόκειται για ένα φυτό με μαγευτικά λουλούδια σε χρώματα που ποικίλλουν από λευκό μέχρι βαθύ μοβ, φτάνοντας 200 στον αριθμό, και η ονομασία του προέρχεται από τη θεά του ουράνιου τόξου στην ελληνική μυθολογία. Πριν πάρει τον τίτλο του εθνικού λουλουδιού της Γαλλίας, ήταν το επίσημο λουλούδι της άρχουσας τάξης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Γιασεμί, Πακιστάν και Συρία
Το αρωματικό αυτό λουλούδι πιστεύεται ότι προέρχεται από τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και την Κίνα, ενώ καλλιεργείται χιλιάδες χρόνια, με το μικρό του σχήμα και το λευκό του χρώμα να συμβολίζει την αγνότητα και την ειρήνη. Χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, αρώματα, τελετές κ.ο.κ. και αποτελεί αγαπημένο λουλούδι πολλών χωρών. Στο Πακιστάν και τη Συρία είναι αγαπημένο λουλούδι που θα βρει κανείς πολύ συχνά σε κήπους και σε σπίτια.  

Ηλίανθος, Ουκρανία
Το «χαρούμενο» αυτό λουλούδι καλλιεργήθηκε αρχικά στην Αμερική, προτού γίνει το αγαπημένο εθνικό λουλούδι της Ουκρανίας. Σήμερα, το 70% των νέων καλλιεργειών του λουλουδιού γίνονται στην Ουκρανία, η οποία έχει την πρωτιά με τη Ρωσία και την Αργεντινή να ακολουθούν, και παραμένει ένα εντυπωσιακό φυτό –ειδικά χάρη στον τρόπο που στρέφεται προς τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά την παράδοση, ο ήλιος συμβολίζει τη γονιμότητα, την ηλιακή ενέργεια και την ακμή.

Ορχιδέα, Βενεζουέλα και Ονδούρα
Οι ορχιδέες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και καλλιεργούνται ευρέως, ενώ υπάρχουν πάνω από 25 χιλιάδες είδη και ποικιλίες, με καινούργια να ανακαλύπτονται καθημερινά. Στην Ονδούρα, το εθνικό λουλούδι είναι ένα είδος που ονομάζεται Rhyncholaelia digbyana, ενώ στη Βενεζουέλα κυριαρχεί η ορχιδέα Cattleya mossiae. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές οι δύο χώρες που έχουν την ορχιδέα ως εθνικό λουλούδι. Η Κόστα Ρίκα, η Κολομβία, η Σιγκαπούρη και το Μπελίζ είναι μερικές ακόμη, η καθεμιά με το δικό της είδος.  

Χρυσάνθεμο και άνθος κερασιάς, Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που έχει δύο εθνικά λουλούδια. Τα άνθη της κερασιάς, που χαρακτηρίζουν και τη χώρα, κρατούν για λίγο και συμβολίζουν την εύθραυστη ομορφιά της ζωής, ενώ το χρυσάνθεμο είναι σύμβολο της ιαπωνικής βασιλικής οικογένειας εδώ και αιώνες. Γιορτάζεται, μάλιστα κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ της Ευτυχίας, ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο, την Παγκόσμια Ημέρα του Χρυσάνθεμου, προς τιμήν του.