Οι κερασιές στην Ιαπωνία άνθισαν νωρίς

kerasies-iaponia
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Η Ιαπωνία κατέγραψε ρεκόρ στο πιο πρώιμο άνθισμα των κερασιών της εδώ και 1200 χρόνια.

Όταν σκεφτόμαστε την Ιαπωνία την άνοιξη, η εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι πανέμορφες ανθισμένες κερασιές, γνωστές και ως sakura, με λευκά και ροζ άνθη να «στολίζουν» δρόμους και βουνά, με τα πέταλά τους να καλύπτουν το έδαφος.

Τα άνθη τους, αν και διαρκούν μόλις λίγες ημέρες, αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας και τα αγαπούν εξίσου ντόπιοι και ταξιδιώτες, με διάφορα πάρτι και συγκεντρώσεις σε δημοφιλείς τοποθεσίες, ώστε ο κόσμος να βγάλει φωτογραφίες και να κάνει πικ νικ σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Φέτος, όμως, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Η εποχή ανθοφορίας ήρθε και πέρασε πολύ γρήγορα, καταγράφοντας μια από τις πιο πρώιμες ημερομηνίες, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πρόκειται για σύμπτωμα της κλιματικής κρίσης.

Ερευνητής, μάλιστα, από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, που συγκέντρωσε ρεκόρ στο Κιότο από το 812 μ.Χ. από ιστορικά ντοκουμέντα και ημερολόγια, βρήκε ότι η 26η Μαρτίου είναι ημερομηνία-ρεκόρ ανθοφορίας για περισσότερα από 1200 χρόνια. Φέτος, όμως, οι κερασιές άνθισαν στις 21 Μαρτίου, φτάνοντας την πλήρη ανθοφορία στις 22 Μαρτίου, καταγράφοντας το δεύτερο πιο πρώιμο ρεκόρ στην ιστορία.

Η αλήθεια είναι ότι η ημερομηνία ανθοφορίας αλλάζει κάθε χρόνο με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καιρού και των βροχοπτώσεων, αλλά δείχνει μια τάση να συμβαίνει όλο και νωρίτερα. Στο Κιότο, μάλιστα, οι κερασιές άνθιζαν γύρω στα μέσα Απριλίου για αιώνες και κατά τα 1800 η ανθοφορία τους άρχισε να μετατοπίζεται προς τις αρχές Απριλίου.

Να σημειώσουμε ότι αυτό δεν συνέβη μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην Ουάσιγκτον επίσης οι κερασιές άνθισαν νωρίς φέτος, έχοντας μετακινηθεί σταδιακά μια εβδομάδα πίσω.