Ταϊβάν και Παλάου δημιουργούν τη δική τους travel bubble

taiban
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εξάπλωση του Covid-19, η πρώτη travel bubble της Ασίας είναι πλέον γεγονός.

Τα νησιά Παλάου και Ταϊβάν συμφώνησαν να επιτρέπουν στους κατοίκους τους να μεταφέρονται από το ένα στο άλλο με ασφάλεια, χωρίς καραντίνα, αρκεί να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Το Παλάου ονομάζει αυτή τη διαδικασία «αποστειρωμένο διάδρομο» και ξεκίνησε η λειτουργία του την 1η Απριλίου.

Οι κανόνες, πάντως, για να συμμετάσχει κάποιος είναι αυστηροί. Καταρχάς, οι ταξιδιώτες πρέπει να προσέλθουν στο αεροδρόμιο 5,5 ώρες νωρίτερα, ώστε να κάνουν τεστ Covid-19 επί τόπου. Έπειτα, πρέπει να επιλέξουν μια από τις έξι ξεναγήσεις που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση και να μείνουν πιστοί στο αυστηρό πρόγραμμα. Σε αυτές υπάρχουν αξιοθέατα και ξενοδοχεία που έχουν ενταχθεί, ενώ η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.  

Και τα δύο νησιά μέχρι στιγμής έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στον έλεγχο του Covid-19, με το Παλάου να μην καταγράφει καθόλου θανάτους και την Ταϊβάν μόλις 10, κάτι που οδήγησε εύκολα σε αυτή τη συμφωνία, αν και υπήρξαν αντιδράσεις. Η Κίνα θεωρεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν μέρος της και μόλις 15 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Παλάου, έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις μαζί της.