Πώς γυρίζεις σπίτι από διακοπές με θετικό τεστ στον Covid-19;

ptisi-aeroplano
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Με το αζημίωτο, φυσικά.

Ε εντάξει, αναποδιές συμβαίνουν. Ειδικά στον καιρό της πανδημίας. Αυτό σίγουρα το έχουμε πάρει απόφαση πια έχοντας μάθει να ζούμε στο υπόστρωμα της αβεβαιότητας που απλόχερα μας σκορπά ο κορωνοϊός. Μικρές, πόσο μάλλον μεγάλες, μετακινήσεις είναι ευάλωτες σε τροχιές εκτός σχεδίου.

Οι διακοπές στα χρόνια του κορωνοϊού μπορεί να συνοδευτούν με τεστ, απροσδόκητες καραντίνες, ή εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο. Σε άλλους μπορεί να μην επιτραπεί η επιστροφή στην πατρίδα χωρίς την επίδειξη αρνητικού στον ιό τεστ.

Η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των εξόδων καραντίνας, αν υπάρχουν, και άλλων ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό. Όμως τι γίνεται με εκείνους που θέλουν να πετάξουν γρήγορα στο σπίτι, και να κλειστούν στη γνώριμη γωνίτσα τους μέχρι να περάσει η λοίμωξη;

Όπως μας ενημερώνει το CNBC υπάρχουν τρεις εταιρείες με αντικείμενο την μεταφορά ασθενών στην πατρίδα.

Το Covac Global, το «λουσάτο»

Το πρόγραμμα λειτουργεί από την άνοιξη του 2020. Αντικείμενό του είναι να μεταφέρει άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid στο σπίτι τους ενώ ταξιδεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας ή στο εξωτερικό.

Το Covac Global επιστρέφει τους ταξιδιώτες στα σπίτια τους ή σε ένα τοπικό νοσοκομείο - όχι στο πλησιέστερο λιμάνι εισόδου - και οργανώνει επίσης γιατρούς πτήσης και ασθενοφόρα εδάφους και αέρα.

Η ομάδα πίσω από την εταιρεία λειτουργεί επίσης μια εταιρεία αντιμετώπισης κρίσεων που ονομάζεται HRI, η οποία διεξάγει εξειδικευμένες επιχειρήσεις απομάκρυνσης ασθενών. 

Το κλειδί για όλα αυτά; Όσοι ταξιδεύουν πρέπει να αποκτήσουν συνδρομή στο πρόγραμμα πριν φύγουν από το σπίτι. Οι συνδρομές είναι διαθέσιμες σε κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, αλλά από τον Μάιο θα ανοίγουν διαθέσιμες σε όλες τις εθνικότητες από τον Μάιο.

Οι τιμές ξεκινούν από 675 δολάρια για κάλυψη 15 ημερών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 12 μήνες και τα οφέλη ξεκινούν δύο εβδομάδες μετά την εγγραφή.

«Αυτή την περίοδο επιστρέφουμε μια οικογένεια από την Αιθιοπία πίσω στις ΗΠΑ», είπε στο CNBC ο  CEO του Covac Global, Ross Thompson. «Την περασμένη εβδομάδα εκκενώσαμε μια οικογένεια από τις Μαλδίβες πίσω στη Νέα Υόρκη - τις παραλάβαμε με ταχύπλοο από τη βίλα τους πάνω από το νερό, και τη μεταφέραμε απευθείας σε ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο που τους περίμενε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εκκένωσης είναι ακριβές και μπορούν να κοστίσουν πάνω από 200.000 δολάρια.

Αν και δεν υπάρχουν περιορισμοί στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, οι συνδρομές δεν καλύπτουν τους ταξιδιώτες σε κρουαζιερόπλοια ή όσους συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις.

Το Global Rescu, η πιο προσιτή επιλογή

Ένα θετικό τεστ Covid δεν θα αποθαρρύνει ούτε την εταιρεία διαχείρισης κινδύνου ταξιδιού Global Rescue.

Η εταιρεία απομακρύνει ταξιδιώτες που χρειάζονται νοσηλεία, είτε  λόγω Covid είτε λόγω άλλης ασθένειας, και απέχουν περισσότερο από 100 μίλια από το σπίτι τους.

Οι συνδρομές είναι διαθέσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα υπηκοότητάς τους.

Οι επιχειρήσεις ολοκληρώνονται σε νοσοκομεία (όχι σπίτια) στις χώρες καταγωγής των μελών της εταιρείας και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις που να σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως διακοπές σε κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος της Global Rescue, Dan Richards.

Οι βραχυπρόθεσμες συνδρομές ξεκινούν από 119 δολάρια (ατομικές συνδρομές) και 199 δολάρια για οικογενειακές που περιλαμβάνουν σύζυγο και έως έξι εξαρτώμενα άτομα.

«Η Global Rescue έχει περισσότερους πελάτες και συνεργάτες από την έναρξη της πανδημίας από ό, τι στο σύνολο της 16ετούς ιστορίας της εταιρείας», δήλωσε ο CEO της εταιρείας στο CNBC.

Τα logistics που αφορούν τις επιχειρήσεις του Covid μπορεί να γίνει «δύσκολη» εξίσωση, όπως εξηγεί, προσθέτοντας ότι η Global Rescue έχει πραγματοποιήσει πολλούς επαναπατρισμούς από απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής υπόθεσης από το Γκουάμ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Medjet, για τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική

Η εταιρεία ιατρικών μεταφορών Medjet μεταφέρει τα μέλη της σε νοσοκομείο κοντά στο σπίτι, εάν νοσηλεύονται 150 μίλια ή περισσότερο από την κύρια κατοικία τους.

Οι συνδρομές είναι διαθέσιμες σε κατοίκους των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού και καλύπτουν τον παγκόσμιο επαναπατρισμό τους. Ωστόσο, η βοήθεια που σχετίζεται με τον Covid ισχύει για ταξίδια στις γειτονικές Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, τις Βερμούδες και την Καραϊβική, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Medjet, Mike Hallman.

Η εταιρεία πρόσθεσε τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό τον Οκτώβριο του 2020,όπως είπε.

Οι συνδρομές ξεκινούν από περίπου 99 δολάρια για οκτώ ημέρες διεθνούς και εσωτερικής ταξιδιωτικής κάλυψης. Οι πελάτες αγοράζουν συχνά συνδρομές για «μεγάλα διεθνή ταξίδια», χωρίς να τους απασχολούν ιδιαίτερα τα εγχώρια ταξίδια, όπως εξήγησε ο Hallman.