Μέρος του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ανοίγει τον Ιούνιο

mouseio-neoterou-ellinikou-politismou
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την 17η Ιουνίου ως την ημερομηνία που θα ανοίξει τις πόρτες του το πρώτο μέρος του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα.

Ιδρύθηκε το 1918 στην Πλάκα και αποτελεί ένα συγκρότημα 18 διατηρητέων κτιρίων και μνημείων που συνθέτουν τη συνοικία της Αθήνας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα κεντρικό κτίριο, το τζαμί Τζισταράκη και το Λουτρό των Αέρηδων.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί ένα σύγχρονο, αυθεντικό μουσείο που έχει στόχο να προσελκύσει τόσο Έλληνες, όσο και ξένους τουρίστες, όπως ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Από τις 17 Ιουνίου, μάλιστα, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το κτίριο Κ στην οδό Κλάδου 9, όπου και θα φιλοξενείται μια προσωρινή έκθεση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο στόχος είναι τα κτίρια του μουσείου να ανοίξουν ξανά σταδιακά από το καλοκαίρι και μέχρι το 2023. Η αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Ελισσαίου, που συμπεριλαμβάνεται στο συγκρότημα, έχει ολοκληρωθεί, ενώ το τζαμί Τζισταράκη και τα κτίρια C και Ε ετοιμάζονται να ανοίξουν.

Στη δεύτερη φάση, πρόκειται να μπουν ειδικοί ανελκυστήρες για άτομα με ειδικές ικανότητες, ενώ ετοιμάζεται επίσης μια μόνιμη έκθεση 25 χιλιάδων αντικειμένων που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Το budget υπολογίζεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ και στις εγκαταστάσεις του θα υπάρχει καφέ και πωλητήριο.