Άγνωστα facts για 6 χώρες της Ευρώπης

vinkovci-kroatia
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Κάνουμε ένα διαφορετικό «ταξίδι» στην Ευρώπη, μέσα από πληροφορίες που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για τις παρακάτω χώρες.

Κροατία
Η παλαιότερη κατοικημένη πόλη στην Ευρώπη είναι η κροατική πόλη Vinkovci. Η πόλη αυτή κατοικείται για πάνω από 8 χιλιάδες χρόνια και υπήρξε η γενέτειρα των Βαλεντινιανών και Ουάλων ρωμαίων αυτοκρατόρων. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Bosut στο πιο ανατολικό κομμάτι της Κροατίας και είναι επίσης γνωστή στους λάτρεις των βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι, αφού αναφέρεται στο βιβλίο της «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», εκεί που ο Ηρακλής Πουαρό ξυπνά από ένα ουρλιαχτό στο τρένο από το Vinkovci στο Slavonski Brod.

Δανία
Η σημαία της σκανδιναβικής αυτής χώρας είναι η πιο παλιά του κόσμου που χρησιμοποιείται ακόμη από ανεξάρτητο κράτος, από το 1219. Κάτι ακόμη, όμως, που αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι η εθνική της γλώσσα είναι μια από τις πιο δύσκολες να μάθει κάποιος. Εκτός του ότι έχει δύσκολη προφορά και πολλά γράμματα που δεν προφέρονται, έχει και κάποια περίεργα γράμματα όπως τα Æ, Ø και Å.

Γερμανία
Πάμε στοίχημα πως δεν γνωρίζατε ότι η Γερμανiα έχει περίπου 20 χιλιάδες κάστρα, με τα περισσότερα να είναι τουλάχιστον 100 ετών και πολλά να έχουν μετατραπεί σε μουσεία, γκαλερί και ξενοδοχεία. Από τα πιο δημοφιλή είναι το κάστρο Neuschwanstein του 19ου αιώνα στις Βαυαρικές Άλπεις, το οποίο χτίστηκε για τον Λουδοβίκο ΙΙ της Βαυαρίας. Επίσκεψη, όμως, αξίζει και το Κάστρο Frankenstein κοντά στο Darmstadt, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 1200. Λέγεται, μάλιστα, ότι είναι στοιχειωμένο από το φάντασμα του αλχημιστή Johann Konrad Dippel και φυσικά κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Mary Shelley έγραψε το μυθιστόρημα Frankenstein εκεί. Σήμερα έχουν απομείνει κάποια ερείπια του κάστρου, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό αξιοθέατο.

Ουγγαρία
Πόσες φορές σας έχει... σπάσει τα νεύρα ο Κύβος του Ρούμπικ, προσπαθώντας να τον λύσετε; Μπορεί να μην μπορούμε να σας βοηθήσουμε να τον λύσετε, μπορούμε όμως να σας πούμε ότι ανακαλύφθηκε από τον ούγγρο εφευρέτη και αρχιτέκτονα Erno Rubik, ο οποίος γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1944 και δίδαξε ως καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Κολλέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης από το 1971 έως το 1979. Όσο δίδασκε, του ήρθε η ιδέα για το σχέδιο ενός τρισδιάστατου παζλ, κάνοντας την πρώτη απόπειρα με ξύλο και λάστιχα το 1974. Σε συνεντεύξεις ο ίδιος ανέφερε ότι ο κύβος προέκυψε όταν έψαχνε να βάλει μια καλή αποστολή στους φοιτητές του. To 1979 έδωσε την άδεια του «Μαγικού Κύβου» στην Ideal Toys, όπου και το έκαναν rebrand σε «Κύβο του Ρούμπικ». Ξεκίνησε να πωλείται παγκοσμίως το 1980 και μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 350 εκατομμύρια κύβοι, καθιστώντας τον ένα από τα best-selling παιχνίδια όλων των εποχών.

Μαυροβούνιο
Εδώ βρίσκεται μια από τις παλιότερες ελιές του κόσμου. Η Stara Maslina θεωρείται ότι είναι πάνω από 2000 χρονών κι όποιος θέλει να τη δει από κοντά, μπορεί να πάει στο Stari Bar. Η μια πλευρά του δέντρου είναι, ωστόσο, εντελώς καμένη, λόγω κεραυνού.

Ισπανία
Στην Ισπανiα δεν υπάρχει η νεράιδα των δοντιών, αλλά ο ποντικός Ratoncito Pérez κι όταν τα παιδιά βγάζουν ένα δόντι, το βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους κι αυτός έρχεται και το παίρνει. Ο χαρακτήρας αυτός ξεκίνησε από μια ιστορία του 1877 και ενώ είχε εξαφανιστεί μέχρι το 1894, επανήλθε όταν ο συγγραφέας Luis Coloma τον χρησιμοποίησε στην ιστορία του, για να καθησυχάσει ένα 8χρονο που μόλις είχε βγάλει το δόντι του. Ο Ratoncito Peréz ζούσε με την οικογένειά του σε ένα κουτί μπισκότων στη Μαδρίτη και έφευγε συχνά από το σπίτι για να πάει στα δωμάτια παιδιών που έβγαζαν δόντι. Σήμερα είναι ένας δημοφιλής χαρακτήρας και ο πρώτος φανταστικός χαρακτήρας που τιμήθηκε στη Μαδρίτη με πλακέτα.