Πέντε τουριστικά αξιοθέατα που μπορεί να μην ολοκληρωθούν ποτέ

maroko-purgos-hassaan
ΤΡΙΤΗ, 11 ΜΑΙΟΥ 2021

Από καθεδρικούς ναούς κι εκκλησίες μέχρι ξενοδοχεία και πύργους, κάποια σπουδαία αξιοθέατα του πλανήτη μοιάζουν τέλεια, αλλά δεν είναι και μπορεί να μη γίνουν και ποτέ, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Πύργος Hassan, Ραμπάτ, Μαρόκο
Ο εν λόγω πύργος στην πρωτεύουσα του Μαρόκο ήταν ένα φιλόδοξο πρότζεκτ του 12ου αιώνα, του χαλίφη Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, ο οποίος κυβέρνησε από το 1184 έως το 1199. Ο χαλίφης ήταν γνωστός για τα σχέδιά του για μεγαλειώδη κτίρια και ο πύργος θα ήταν η «μητέρα» όλων. Στόχος ήταν να αποτελέσει μέρος ενός μεγάλου τεμένους, του μεγαλύτερου του κόσμου, και τον μεγαλύτερο μιναρέ στον πλανήτη. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1195, αλλά ο θάνατος του χαλίφη του 1199 οδήγησε σε παύση των εργασιών, οι οποίες δεν ξεκίνησαν ποτέ ξανά. Σήμερα, ο πύργος Hassan παραμένει ανολοκλήρωτος σε ύψος 43 μέτρων.

Shutterstock
Ξενοδοχείο Ryugyong, Pyongyang, Βόρεια Κορέα
Ξεπερνώντας τους υπόλοιπους ουρανοξύστες της πόλης Pyongyang, αυτή η γιγαντιαία πυραμιδική κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Αρχικά, το 1987, το κτίριο προοριζόταν για ξενοδοχείο 3 χιλιάδων δωματίων με περιστρεφόμενα εστιατόρια. Η κατασκευή, ωστόσο, παρουσίασε πολλά προβλήματα, τόσα που της δόθηκε το ψευδώνυμο «Ξενοδοχείο της Καταστροφής». Τα πρώιμα μηχανολογικά προβλήματα αρχικά παρουσίασαν πρόοδο, αλλά στη συνέχεια η Βόρεια Κορέα μπήκε σε περίοδο οικονομικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η κατασκευή σταμάτησε το 1992 και παρέμεινε χωρίς παράθυρα και εσωτερικά στοιχεία. Οι εργασίες ξαναξεκίνησαν το 2008 όταν η αιγυπτιακή εταιρία Orascom ξανάρχισε την κατασκευή. Σήμερα είναι καλυμμένο με γυαλί και φωτισμένο με LED, αλλά παραμένει κλειστό.

Καθεδρικός Westminster, Λονδίνο, Αγγλία
Η ρωμαϊκή αυτή καθολική εκκλησία με την ιδιαίτερη ριγέ πρόσοψη και το εσωτερικό μωσαϊκό μπορεί να μην μοιάζει μισοτελειωμένη, αλλά είναι, καθώς στο εσωτερικό του υπάρχουν ανολοκλήρωτα κομμάτια μωσαϊκού. Το εσωτερικό του καθεδρικού εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας John Francis Bentley, o οποίος ξεκίνησε την κατασκευή το 1985. Το 1902, όμως, πέθανε, πριν ολοκληρώσει το έργο του, αφήνοντας πίσω ανολοκλήρωτα μωσαϊκά, μερικά σκίτσα με μολύβι και γραπτές ιδέες. Το έργο ανέλαβαν άλλοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, οι οποίοι εργάζονται για να το τελειώσουν κάποια στιγμή μελλοντικά.

Sagrada Familia, Βαρκελώνη, Ισπανία
Ο διάσημος αρχιτέκτονας Antoni Gaudí φρόντισε να «πασπαλίσει» την καταλανική πρωτεύουσα με διάφορα σημαντικά και χαρακτηριστικά του αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων ίσως το πιο γνωστό είναι η Sagrada Familia. Η βασιλική του Γκαουντί, όμως, παρά τη διεθνή της φήμη, δεν είναι ολοκληρωμένη. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1882, αρχικά υπό την επίβλεψη του ισπανού αρχιτέκτονα Francisco de Paula del Villar, με τον Gaudí να αναλαμβάνει το 1883. Από το 1914 κι έπειτα, ο μεγάλος αρχιτέκτονας εργάστηκε αποκλειστικά σε αυτό το έργο, μέχρι που το 1926 έφυγε από τη ζωή. Κάποια μέρη της βασιλικής υπέστησαν ζημιές κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, ενώ σήμερα, το πρότζεκτ προχωρά αργά και σταθερά προς την ολοκλήρωσή του, η οποία εκτιμάται το 2026.

Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, Αίγυπτος
Αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο ιδιαίτερα αρχαία θαύματα του κόσμου και μέρος των πυραμιδών της Γκίζας. Κατασκευάστηκε με το κεφάλι ενός άντρα, που πιστεύεται ότι είναι ο τότε φαραώ Χεφρήνος, και το σώμα ενός λιονταριού, ενώ το μέγεθός της είναι 73 μέτρα μήκος και 20 μέτρα ύψος. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Μεγάλη Σφίγγα θάφτηκε στην άμμο το 1870 και τελικά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Κατά τη δεκαετία του ’70, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλά αντικείμενα στο σημείο που δείχνουν ότι αυτοί που το δημιούργησαν, το παράτησαν προτού ολοκληρωθεί.