Γνωρίστε την εγκαταλελειμμένη τούρκικη πόλη που μοιάζει με την Ντίσνεϊλαντ

tourkia-burj-al-baba
ΤΡΙΤΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Το Burj Al Babas είναι μια πόλη-φάντασμα στην Τουρκία γεμάτη κάστρα παρόμοια με αυτά της Ντίσνεϊλαντ, αλλά χωρίς ανθρώπους.

Κοντά στη μικρή πόλη Mudurnu στη βορειοδυτική Τουρκία, η Burj Al Babas είναι μια πόλη που ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές, αλλά χτυπήθηκε αρκετά άτσαλα από την οικονομική κρίση.

Τα σπίτια στην εν λόγω πόλη σχεδιάστηκαν να μοιάζουν με πύργους και να θυμίζουν κάτι από την παραμυθένια Ντίσνεϊλαντ, ενώ στο κέντρο του συγκροτήματος θα υπήρχαν καταστήματα, θέατρα και άλλες υποδομές για τους κατοίκους. Η κατασκευή αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε το 2014 από τους Yerdelen Brothers και ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια πολυτελής κοινότητα για ξένους αγοραστές. Αρχικά, μάλιστα, ο κάθε αγοραστής θα μπορούσε να αγοράσει σπίτι με 400-500 χιλιάδες δολάρια και το πλάνο περιλάμβανε 732 βίλες. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί.

Η οικονομική κρίση, η αστάθεια στην Τουρκία και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου «χτύπησαν» τις πωλήσεις και η κατασκευαστική εταιρία αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση, αφού το 2019, οι πιθανοί αγοραστές έκαναν πίσω.

Σήμερα, περίπου 530 βίλες είναι ανολοκλήρωτες και η πόλη μοιάζει ερειπωμένη, προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών να τη δουν από κοντά. Αποτελεί, μάλιστα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις-φαντάσματα της σημερινής εποχής.