5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον περίφημο Route 66

route-66
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2021

Ίσως η πιο δημοφιλής και κινηματογραφική διαδρομή για road-trip στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Route 66 ξεκινά από το Σικάγο και καταλήγει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, καλύπτοντας 3.940 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Τι άλλο, όμως, δεν γνωρίζατε για την ονειρεμένη αυτή διαδρομή;

Ο συγγραφέας John Steinbeck του έδωσε ένα από τα πιο διάσημα ψευδώνυμά του
Στο βραβευμένο μυθιστόρημα του 1939 «Τα σταφύλια της οργής», ο Steinbeck αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον route 66, στον οποίο αναφερόταν ως “mother road”, ένα ψευδώνυμο που έμεινε. Όπως συνέβη και στο βιβλίο του, πάντως, πολλοί φτωχοί αμερικάνοι διέσχισαν τον route 66 με σκοπό να βρουν εργασία. Ο ίδιος ο συγγραφέας, παρά τις φήμες, δεν είχε διασχίσει το δρόμο με μετανάστες κάνοντας έρευνα για το βιβλίο του, αλλά οδήγησε στα δυτικά το 1937 με τη γυναίκα του.

Αποτέλεσε δρόμο αγώνα αντοχής
Το 1928, δρομείς διέσχισαν κατά μήκος τον route 66 ως μέρος του μαραθωνίου από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, 5.470 χιλιομέτρων. Ο Τύπος έδωσε την ονομασία The Bunion Derby και το event διοργανώθηκε ως προωθητική ενέργεια από αθλητικό παράγοντα. Από τους 199 άντρες που ξεκίνησαν την κούρσα 84 ημερών, οι 55 κατάφεραν να τερματίσουν, με νικητή τον Andy Payne, έναν 20χρονο από την Οκλαχόμα που κέρδισε το βραβείο των 25 χιλιάδων δολαρίων.

Ένας πρώην πεζοναύτης έγραψε το τραγούδι που βοήθησε να κάνει τον Route 66 διάσημο
To 1946, o τραγουδιστής Nat King Cole έκανε επιτυχία με το τραγούδι “(Get Your Kicks on) Route 66”, το οποίο έγραψε την ίδια χρονιά ο Bobby Troup. Ο Troup ήταν από την Πενσιλβάνια και έγραψε το πρώτο του τραγούδι όσο ήταν ακόμη στο πανεπιστήμιο, πριν πάει να υπηρετήσει με τους πεζοναύτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήγε στο Χόλιγουντ με τη γυναίκα του, με στόχο να κάνει καριέρα ως στιχουργός. Όσο ταξίδευε στον route 66 εμπνεύστηκε τους στίχους ενός τραγουδιού για τον εν λόγω δρόμο και μόλις έφτασε στην Καλιφόρνια, το σύστησαν τον Nat King Cole, που σύντομα ηχογράφησε το τραγούδι του. H ποπ επιτυχία, μάλιστα, ηχογραφήθηκε και από άλλους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Bing Crosby και των Rolling Stones.  

Υπήρχε απαγόρευση σε Αφροαμερικανούς
Στις αρχές του 1900 και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο, απαγορευόταν οι Αφροαμερικανοί να εισέλθουν σε πολλά πανδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονταν στον route 66. To 1936, o Victor H. Green, ένας μαύρος ταχυδρόμος από τη Νέα Υόρκη ξεκίνησε να εκδίδει το Negro Motorist Green Book, έναν ταξιδιωτικό οδηγό με μέρη να μείνει κάποιος, να φάει και να ψωνίσει, τα οποία ήταν φιλικά προς τους Αφροαμερικανούς. Η σειρά αυτή οδηγών συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1966.

Δεν ανήκει στο εθνικό σύστημα αυτοκινητοδρόμων
Το 1985, ο route 66 αφαιρέθηκε επίσημα από το εθνικό σύστημα και η καθημερινή χρήση του δρόμου είχε ξεκινήσει να αντικαθίσταται σταδιακά από τα προηγούμενα χρόνια, μέσω άλλων δρόμων. Η κίνηση αυτή έγινε έπειτα από λαϊκή απαίτηση για καλύτερο δρόμο και μετακίνηση, αφού ο παλιός αυτός δρόμος είχε πάρει την κάτω βόλτα μετά των Β’ Παγκόσμιο.