5 προορισμοί για τις πρώτες κοντινές αποδράσεις

xalkida-euboia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2021

Έπειτα από μήνες, είμαστε και πάλι ελεύθεροι να φτιάξουμε τη βαλίτσα μας, να κλειδώσουμε πίσω την πόρτα του σπιτιού μας και να αποδράσουμε σε ελληνικούς προορισμούς που υπόσχονται να μας κάνουν να τα ξεχάσουμε όλα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Χαλκίδα, Εύβοια
Η πόλη με τα «τρελά νερά» είναι μια ιδανική απόδραση, περίπου 1 ώρα από την Αθήνα, που υπόσχεται να μας κάνει να ξεσκάσουμε, με φόντο τη θάλασσα. Συνδυάζει καλοκαιρινές επιλογές, αλλά και την αίσθηση μιας μικρής επαρχιώτικης πόλης, στην οποία μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας χαζεύοντας τη θάλασσα ή να κάνετε τα πρώτα μακροβούτια στον Ιππόκαμπο ή στο Κουρέντι που είναι κεντρική και οργανωμένη παραλία μέσα στην πόλη. Μην παραλείψετε να πάτε για θαλασσινά στη Νέα Αρτάκη και να ανεβείτε στο κάστρο για καφέ με θέα την πόλη. Κι αν θελήσετε να μείνετε για όλο το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές διαμονής.

Λουτράκι, Κόρινθος
Άλλος ένας προορισμός που δεν απέχει πολύ από την Αθήνα (μόλις 84 χιλιόμετρα), αλλά υπόσχεται να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την τρέλα του χειμώνα που πέρασε. Αν ο στόχος σας είναι το μπάνιο, οι επιλογές είναι αρκετές, όπως στη λίμνη Βουλιαγμένη και στην παραλία στο Ηραίο, αν θέλετε να ξεφύγετε από την κεντρική και δημοφιλή παραλία του Λουτρακίου. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε για πεζοπορία στις πανέμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια που έχουν χαραχτεί για τους φυσιολάτρες στα Γεράνια όρη, πριν επιστρέψετε στην πόλη κι έπειτα να καθίσετε για φαγητό παραλιακά, τσουγκρίζοντας στην υγειά σας.

Ναύπλιο, Αργολίδα
Σε πιο γραφικό μοτίβο, το Ναύπλιο με τα στενά δρομάκια και τις βουκαμβίλιες είναι ιδανική επιλογή για ημερήσια ή και διήμερο με πιο ρομαντικό χαρακτήρα. Οι πιο δραστήριοι μπορείτε να ανεβείτε στο Παλαμήδι και να απολαύσετε τη θέα από ψηλά, έπειτα από τα ξακουστά 999 σκαλοπάτια του (857 στην πραγματικότητα), αλλά και να επισκεφτείτε το φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη. Το Μπούρτζι σας περιμένει, επίσης, σε ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του λιμανιού, αλλά αν θέλετε απλώς να ξεκουραστείτε και να κάνετε μπάνιο, οι επιλογές σας, μεταξύ άλλων είναι η παραλία της Αρβανιτιάς που είναι και η πιο δημοφιλής, η Καραθώνα, μια ήσυχη αμμουδιά και η Ψιλή Άμμος με κατεύθυνση προς Επίδαυρο.

Ύδρα, Αργοσαρωνικός
Το μαγικό νησί του Αργοσαρωνικού είναι ιδανική ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή απόδραση του Σαββατοκύριακου, αν θέλετε να μεταφερθείτε σε ένα εντελώς παραμυθένιο σκηνικό, χωρίς αυτοκίνητα και αστικές συνήθειες, μόνο με στενά πλακόστρωτα δρομάκια και προσεγμένα μαγαζιά για φαγητό και καφέ. Μια βόλτα μόνο στα μαγαζιά της θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά στο καλοκαίρι, ενώ ένας καφές στην Υδρονέτα με την απίστευτη θέα, θα φορτίσει τις μπαταρίες σας για όλο το Σαββατοκύριακο. Για μπάνιο προτιμήστε να πάρετε κάποιο βαρκάκι και να κατευθυνθείτε προς Βλυχό, Άγιο Νικόλαο, Καμίνια, Μπίστη, Παλαμίδα και Μώλο.

Ναύπακτος, Αιτωλοακαρνανία
Εδώ θα έχετε μεν τη θάλασσα στα πόδια σας, αλλά μπορείτε να τη συνδυάσετε και με ορεινό τοπίο για να απολαύσετε ταυτόχρονα όσα στερηθήκατε τους προηγούμενους μήνες του lockdown: και βουνό και θάλασσα. Στη Ναύπακτο θα φτάσετε σε λίγο παραπάνω από 2 ώρες από την Αθήνα και η πρώτη σας κίνηση θα είναι να χαλαρώσετε στην κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας στο παραδοσιακό καφενείο. Το επιβλητικό κάστρο σίγουρα πρέπει να μπει στη λίστα σας, το οποίο θα σας μαγέψει ειδικά τη νύχτα, φωτισμένο και ατμοσφαιρικό και μην παραλείψετε μια μεγάλη βόλτα στις παραδοσιακές συνοικίες της Ναυπάκτου, για να δείτε από κοντά τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο αλλά και τα υπόλοιπα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα. Περάστε οπωσδήποτε από το Γρίμποβο, τη συνοικία όπου την εικόνα συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφες παραλίες και ονομαστές πηγές. Κι όταν έρθει η ώρα του φαγητού, κατευθυνθείτε προς τη συνοικία της Ψανής, μιας παραλίας που κατά μήκος της θα βρείτε παραδοσιακά ταβερνάκια και φρέσκους μεζέδες, με θέα τη θάλασσα. Αν έχετε όρεξη και για ορεινές περιπέτειες, σας περιμένει η Τερψιθέα με την θέα μοναδικής ομορφιάς, η Ελατού με τα έλατά της, και φυσικά η τουριστική και πανέμορφη Άνω Χώρα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ