Τρίκαλα Κορινθίας: ορεινή εξόρμηση επί 3

trikala-korinthias-oreini-eksormisi-epi-3-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τρια εκπληκτικά χωριά σε απόσταση αναπνοής; Στα Τρίκαλα Κορινθίας οι επιλογές είναι περισσότερες από οπουδήποτε αλλού...

Τόσο κοντά στην Αθήνα και, όμως, ο τέλειος προορισμός για να ξεφύγετε και να ταξιδέψετε στις δικές μας ελληνικές «Άλπεις». Χωμένα μέσα στο βουνό, φωλιασμένα στο πυκνό ελατόδασος της Ζήρειας, τα Τρίκαλα είναι μια μικρή ομάδα χωριών: τα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία Τρίκαλα και τα Άνω Τρίκαλα.

Η ορεινή ομορφιά, ο καθαρός αέρας, το εξαιρετικό κλίμα, η υπέροχη θέα και η πλούσια πανίδα και χλωρίδα είναι όσα θα απολαύσετε στα Τρίκαλα Κορινθίας από άποψη φύσης.

Το σκι και άλλα σπορ στο χιόνι, η ιππασία, η οδήγηση εκτός δρόμου, η ορειβασία, το καλό φαγητό και οι όμορφοι ξενώνες όσα έχει να προσφέρει από άποψη υποδομής και δραστηριοτήτων.

Τα Τρίκαλα μέσα στον χρόνο

Τα Τρίκαλα είναι ο αρχαιότερος οικισμός της περιοχής του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια). Στην Κυλλήνη γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα ο Ερμής, εκεί ανατράφηκαν η Ήρα και ο Ηρακλής, εκεί ζούσε ο Πάνας και οι Νύμφες. Όπως είναι λοιπόν φυσικό η τοπική παράδοση βρίθει ιστοριών με ξωτικά και νεράιδες.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Τρίκαλα ήταν μια ιδιαίτερα ισχυρή, οικονομικά και διοικητικά, κοινότητα και η διοίκηση της Κορινθίας βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των κατοίκων της. Εξέχουσα οικογένεια των Τρικάλων η οικογένεια Νοταρά. Ο Πανούτσος Νοταράς μάλιστα διετέλεσε μετά την επανάσταση πρόεδρος των Εθνοσυνελεύσεων. Το αρχοντικό της οικογένειας σώζεται ακόμη και σήμερα στα Άνω Τρίκαλα.

Τα Τρίκαλα σε...τρία μέρη

Κάτω Τρίκαλα: ορεινή αφετηρία

Αφετηρία της χειμωνιάτικης αυτής βόλτας μας στην Ορεινή Κορινθία τα Κάτω Τρίκαλα. Στο χωριό δεσπόζει η πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπεραινώβια πλατάνια της. Το υψόμετρο; Κοντά 900 μέτρα. Αυτό σημαίνει υπέροχη θέα στο βουνό και την θάλασσα. Και όπου υπάρχει θέα στην Ελλάδα υπάρχει συνήθως και καλό φαγητό. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Ταβέρνες και καφετέριες περιτριγυρίζουν το γραφικό σκηνικό της παραδοσιακής πλατείας. Στο πρόγραμμά της περιήγησής σας θα πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε μια στάση στον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου από το 1697, με τις τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού ύφους.

Μεσαία Τρίκαλα: ώρα για παράδοση

Το παραδοσιακό στοιχείο επικρατεί στα Μεσαία Τρίκαλα που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους παρά τα νέα κτίσματα που έχουν ξεπροβάλει στο χωριό. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν. Η υποδομή εδώ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη: ξενώνες, ξενοδοχεία, καφέ, ταβέρνες. Σίγουρα δεν θα σας λείψει τίποτα. Επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας του 1700 και περιηγηθείτε στη Ζήρεια και τα ορειβατικά μονοπάτια.

Άνω Τρίκαλα: μοναδική θέα

Πετρόκτιστα αρχοντικά και παλιές εκκλησίες θα συναντήσετε στα δρομάκια του χωριού, όπως ο ναός του Αγ. Νικολάου, το Αρχοντικό των Νοταράδων και το σπίτι που γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος. Βγαίνοντας, τώρα, από το χωριό ο δρόμος μάς βγάζει στο μοναστήρι του Αγ. Βλασίου, που χρονολογείται γύρω στο 1400 και έχει χτιστεί κοντά στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του. Η θέα από την αυλή του μοναστηριού θα σας αφήσει άφωνους...

Αμέτρητες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Εκτός από τα αξιοθέατα και την υπέροχη φύση τα Τρίκαλα Κορινθίας προσφέρουν και μοναδικές ευκαιρίες για δραστηριότητες που θα σας γεμίσουν ενέργεια και ευεξία.

Το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας βρίσκεται μόλις 10 χλμ από τα Τρίκαλα και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων: πίστα αρχαρίων με εκπαιδευτή, πίστα για προχωρημένους, έλκηθρα για τα παιδιά, μηχανάκια χιονιού (snowmobile), σκι αντοχής με μεγάλη ποικιλία διαδρομών, ορειβατικό σκι, trekking, πεζοπορία, ορεινή διάσχιση και ορειβασία. Και αφού κατεβείτε αποκαμωμένοι από το βουνό, μια στάση στο σαλέ για ένα ζεστό ρόφημα ή για να τσιμπήσετε κάτι είναι φυσικά η καλύτερη κίνηση.

Στα Τρίκαλα μπορείτε να κάνετε επίσης ιππασία, οδήγηση εκτός δρόμου και paintball.

Πώς θα πάτε:

Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχουν 144 χλμ. από την Αθήνα και θα φτάσετε ως εκεί ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή στην Ορεινή Κορινθία. Λίγο μετά το Ξυλόκαστρο, με κατεύθυνση προς Πάτρα, ο δρόμος στρίβει αριστερά. Ακολουθώντας τις ενδείξεις κατευθυνθείτε προς Τρίκαλα, που απέχουν από το Ξυλόκαστρο 24 χλμ. Στη διαδρομή μέχρι την πρώτη συνοικία των Τρικάλων, θα συναντήσετε διάφορα χωριουδάκια, όπως η Ρίζα, το Ρέθι και η Πελλήνη και το Δένδρο ανάλογα με το ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε.

Πού θα μείνετε:

Σε ξενοδοχείο, ξενώνα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακή κατοικία ή ξύλινο σαλέ. Η περιοχή διαθέτει τα πάντα και για όλα τα βαλάντια.

Ξενοδοχείο Ηλιοβασίλεμα, Μεσαία Τρίκαλα, 27430- 91440, www.iliovassilema.com . Δρυάδες Suites, Μεσαία Τρίκαλα, 27430 23002, www.dryades-suites.gr . Ξενώνας «Το αχουράκι», Κάτω Τρίκαλα, 27430 91156, www.axouraki.gr. Σαλέ Hyades resort, Κάτω Τρίκαλα Τηλ: 27430 91327, www.hyades-resort.com . Ανέμη Chalet, Ανω Τρίκαλα, 6936 998611, www.anemichalet.gr . Ξενοδοχείο Αρχονταρίκι, Άνω Τρίκαλα, Τηλ: 27430 91120 – 91112, http://arxontariki-spa.gr .

Πού θα φάτε:

Στα Κάτω Τρίκαλα: στο Πέτρινο, 27430 91240, για αρνάκι στην γάστρα, στριφτή τυρόπιτα και μαγειρευτά, με την ιδανικότερη θέα. Στο Χαγιάτι, 27430 91221, για παραδοσιακό κιούπι, κοκορέτσι, ψωμοτύρι, όλα με ντόπια, φρέσκα κρέατα και υλικά. Στον Πλάτανο, 27430 91021, για παραδοσιακές συνταγές με θέα τα πλατάνια. Στα Μεσαία Τρίκαλα: στην Πινακωτή, 2743091447. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σαλάτα Πινακωτής και πουρέ μελιτζάνας με κοκκινιστό μοσχάρι. Στα 3 Πλατάνια, στην πλατεία του χωριού, για ντόπιο κρέας και μαγειρευτά.

Στα Άνω Τρίκαλα: στου Δεκλερή, 27430 91358, για μερακλίδικο περιβάλλον και γεύσεις. Στο Χάνι του Χανιά, 2743091140, για μεζέδες, χωριάτικες συνταγές, προσεγμένα ορεκτικά και καλό κρασί. Κι όταν έρθει η ώρα για καφεδάκι κάντε μια στάση στα Μεσαία Τρίκαλα σε ένα από τα καταστήματα με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, που διαθέτουν και τραπεζάκια για να τα δοκιμάσετε επί τόπου.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Πριν την αναχώρησή σας χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι το βουνό «πιάνει» χιόνι, οπότε καλό είναι να είστε εξοπλισμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και ότι τα Τρίκαλα δεν διαθέτουν βενζινάδικο και ΑΤΜ. Καλό είναι, λοιπόν, να ανεφοδιαστείτε πριν την ανάβασή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή, το πού θα μείνετε και τις διάφορες δραστηριότητες ιδιαίτερα χρήσιμη θα βρείτε και μια ματιά στα sites: www.trikalakorinthias.gr, www.trikala-korinthias.gr και www.orosziria.gr.

ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ