Τέσσερις καταπράσινες αποδράσεις στην Ελλάδα

limni-plastira
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2021

Είτε εντός, είτε εκτός πόλης, το πράσινο συνεχίζει να είναι κύριο μέλημά μας έπειτα από τη στέρησή του λόγω εγκλεισμού. Αυτή τη φορά αφήνουμε τα πάρκα και τα αστικά άλση και βγαίνουμε εκτός πόλης, για να το ζήσουμε στο έπακρο.

Λίμνη Πλαστήρα
Μπορεί να έχετε περάσει όμορφα, χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα στο παρελθόν στη λίμνη Πλαστήρα, αλλά το μέρος αυτή την εποχή είναι ονειρεμένο για όσους αγαπούν τη φύση, δίνοντας την ευκαιρία να την εξερευνήσετε. Εκτός από το να περιπλανηθείτε στην περιοχή, να ανακαλύψετε τα υπέροχα χωριά της, όπως το Νεοχώρι (με την καλύτερη θέα), το Κρυονέρι, τα Καλύβια Πεζούλας, το Μορφοβούνι, την Καστανιά, το Λαμπερό και να βολτάρετε στη λίμνη, μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε τις δραστηριότητες που «κρύβει», από πεζοπορία μέχρι ιππασία ή να το ρίξετε στο… φαγητό, για να αναπληρώσετε ό,τι χάσατε τους περασμένους μήνες. Οι πλούσιες γεύσεις της περιοχής, από πίτες μέχρι ψητές πέστροφες και χωριάτικο λουκάνικο, υπόσχονται να σας αποζημιώσουν.

Πήλιο
Δεν θα σας στείλουμε σε κάποιο χωριό συγκεκριμένα, καθώς ολόκληρο το βουνό των Κενταύρων είναι καταπράσινο και όπου κι αν μείνετε, θα παραμείνετε κερδισμένοι. Οι διαδρομές μπορεί να κρύβουν στροφές και να είναι για «γερά στομάχια», αλλά το πράσινο, το οξυγόνο και η Φύση θα σας αποζημιώσουν καθώς θα πηγαίνετε από τη Μακρινίτσα στην Πορταριά, τη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα, τις Μηλιές κ.ο.κ. Μην παραλείψετε και μια βουτιά στα υπέροχα νερά του Αιγαίου, τώρα που ακόμη δεν υπάρχει η κοσμοσυρροή του Αυγούστου.

Στενή Ευβοίας
Τι κι αν καλοκαιριάζει και οι παραλίες μας «καλούν» για μακροβούτια; Η Στενή είναι μια καλή αντι-πρόταση για όσους δεν νιώθουν ακόμη έτοιμοι για τη θάλασσα και έχουν περισσότερο ανάγκη μια «πράσινη» απόδραση. Στο κέντρο της Εύβοιας, περίπου στα 30 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και στα 100+ από την Αθήνα, θα ανακαλύψετε τη μυρωδιά του δάσους της Δίρφυς και θα χορτάσετε πράσινο, σε μια ορεινή, χαλαρή και όμορφη ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να «ξεφύγετε». Απολαύστε τη θέα των αμφιθεατρικά χτισμένων σπιτιών, χαλαρώστε στην πλακόστρωτη πλατεία με τις νεανικές καφετέριες και τα παραδοσιακά καφενεία και επιβραβεύστε τον εαυτό σας με καλό φαγητό, για το οποίο φημίζεται το μέρος, στις ψησταριές πάνω από τη ρεματιά, στη σκιά του πλατανόδασους.

Μέτσοβο
Στα 1200 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου, η ορεινή αυτή κωμόπολη είναι ακριβώς αυτό που ζητάτε, αν το προηγούμενο διάστημα η πόλη σας έφτασε στα όριά σας. Εκεί, οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι δρόμοι και οι πολυκατοικίες, αλλά τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και οι παραδοσιακές βρύσες, με τη φύση να τα περιβάλλει. Μην παραλείψετε μια βόλτα στον Αβερώφειο Κήπο, ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου κι αν είστε πιο δραστήριοι, μπορείτε να πεζοπορήσετε σε μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, εξερευνώντας το σημαντικό βιότοπο της περιοχής.