Τι χρειάζεται για να ταξιδέψετε στα νησιά;

kokkari-samos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΜΑΙΟΥ 2021

Αν δεν ήσασταν από τους πρώτους που απέδρασαν με την απελευθέρωση των απαγορεύσεων και ετοιμάζεστε για τα επόμενα Σαββατοκύριακα για κάποια νησιώτικη εξόρμηση, δείτε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροίτε.

Με ισχύ από τις 14 Μαΐου 2021, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς κάποιο νησί αυτό το διάστημα, πρέπει να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
  • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.
  • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19, η φόρμα συμπλήρωσης της οποίας είναι αναρτημένη στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf .
  • Να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες μετά τη νόσηση.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της επιβίβασης.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με πλοίο, πρέπει να συμπληρώσετε ένα έντυπο Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη και να το παραδόσετε μαζί με το εισιτήριό σας, επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή), τα οποία πιστοποιούν τα αποτελέσματα ελέγχων και εμβολιασμού στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή σας, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.

Αναλυτικά τα έγγραφα τα οποία πρέπει να επιδεικνύετε (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή) κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο είναι και πάλι τα ίδια με παραπάνω. Το αρνητικό αποτέλεσμα Self Test 24 ωρών, θα πρέπει να δηλωθεί στο έντυπο Προ-Επιβίβασης. 

Η υποχρέωση διενέργειας PCR Test, Rapid Test ή Self Test, αν δεν υπάρχει Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, ισχύει για επιβάτες άνω των 5 ετών και μόνο για τις αναχωρήσεις από λιμάνια της Ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη) προς τα νησιά και το οποίο θα πρέπει να είναι αρνητικό.