Έρχεται το ηλεκτρικό αεροπλάνο;

eviation-alice Matti Blume
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2021

Με το βλέμμα στραμμένο στη βιωσιμότητα και την προστασία του πλανήτη, εταιρίες αρχίζουν να προσανατολίζονται προς πιο φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους ταξιδιού.

Με τη βιομηχανία της αεροπορίας να εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάποιες εταιρίες φαίνεται πως βάζουν στόχο να μειώσουν το πρόβλημα. Όπως η ισραηλινή Eviation που δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο, το Alice. Το βραβευμένο αεροσκάφος λειτουργεί με… μπαταρία και παράγει μηδενικές εκπομπές, φέρνοντας την επανάσταση στο βιώσιμο ταξίδι.

Σχεδιάστηκε για κοντινές πτήσεις και μπορεί να ταξιδέψει για 1046 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, με ταχύτητα 445 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να μεταφέρει μέχρι 9 επιβάτες στην άνετη καμπίνα του. Η φόρτισή του θα γίνεται με οχήματα-φορτιστές και για μία ώρα πτήσης θα χρειάζεται 30 λεπτά φόρτιση.

Η αμερικάνικη Cape Air, μάλιστα, έχει ήδη αγοράσει ηλεκτρικά αεροσκάφη, ενώ η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν ήδη δεσμευτεί να πραγματοποιούν όλες τις μικρής διάρκειας πτήσεις τους με ηλεκτρικά αεροσκάφη μέχρι το 2040.