Λύνουμε την «παρεξήγηση» με 3 πανέμορφα νησιά της Ελλάδας

patmos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η Πάτμος έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, οι Σπέτσες δεν έχουν ωραίες παραλίες και η Ίος είναι μόνο για μεθυσμένους τουρίστες. Σήμερα θα καταρρίψουμε τρία στερεότυπα με τα οποία διαφωνούμε πλήρως.

Πάτμος: το πρωί μοναστήρι, το βράδυ πανηγύρι
Η αλήθεια είναι ότι για χρόνια η Πάτμος και η Τήνος είχαν πιάσει χαμηλή θέση στη λίστα μας με τα μέρη για διακοπές, λόγω της αίσθησης που αφήνουν τα δύο αυτά νησιά ότι το μόνο που θα δούμε εκεί είναι μαυροφορεμένες θρησκόληπτες γιαγιάδες να κάνουν τάμα. Κι όμως, η Πάτμος ήρθε να μας διαψεύσει πριν μερικά χρόνια, όταν διαπιστώσαμε ότι το νησί της Αποκάλυψης, ήταν μια πραγματική αποκάλυψη υπό διαφορετικό πρίσμα από αυτό που νομίζαμε. Σίγουρα η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης δίνουν μια θρησκευτική χροιά στο νησί και είναι μέρη από τα οποία θα περάσουν σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της. Από εκεί και πέρα, όμως, το νησί έχει κάνει κοσμοπολίτικη στροφή τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας κόσμο τόσο bohemian και ανεπιτήδευτο, όσο και –για να είμαστε ειλικρινείς- επιτηδευμένο, με νυχτερινή ζωή που μπορεί να μην δίνει άπειρες επιλογές, αλλά αρκετές για να περάσει κάποιος καλά και παρεΐστικα. Το μικρό του μέγεθος ενδείκνυται για όσους θέλουν χαλαρές διακοπές χωρίς μεγάλες αποστάσεις και δίνει ωραίες ευκαιρίες για εκδρομές στο Μαράθι, το Μακρονήσι, το Ασπρονήσι, τους Λειψούς, τη Λέρο, τους Αρκιούς. Ακόμη, όμως, κι αν δεν βγείτε εκτός, θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην Ψιλή Άμμο, στα νοτιοανατολικά που θέλει λίγο περπάτημα, στην παγωμένη Βαγιά, στις Δίδυμες παραλίες, στην Πέτρα με τη στενή λωρίδα γης που ενώνει το βράχο της Καλικατσούς με τη στεριά και στο αμμουδερό Αγριολίβαδο με τα αλμυρίκια και τα θαλάσσια σπορ.

Σπέτσες: πίσω έχει η αχλάδα την ουρά
Το μικρό διαμαντάκι του Αργοσαρωνικού που απαγορεύει τα αυτοκίνητα και χαρίζει μια αγνότητα στις διακοπές μας, φημίζεται για τον κοσμοπολίτικο αέρα του, για τη βραδινή του ζωή, για την Αρμάτα, για το υπέροχο καφενείο στη Ντάπια με θέα τη θάλασσα και για τις όχι και τόσο ιδιαίτερες παραλίες του. Θα συμφωνήσουμε με όλα, εκτός από το τελευταίο, καθώς οι όμορφες παραλίες του νησιού «κρύβονται» στην πίσω πλευρά. Πάρτε το λεωφορείο και κατευθυνθείτε προς την Αγία Παρασκευή στα δυτικά, τους Αγίους Αναργύρους νοτιοδυτικά (όπου θα βρείτε και την κινηματογραφική Σπηλιά του Μπεκίρη, από την ελληνική ταινία «Τζένη, Τζένη» με την Τζένη Καρέζη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη) και την ήσυχη Ξυλοκέριζα για κρυστάλλινα νερά. Κι αν θέλετε να πάτε για μπάνιο με τα πόδια, η παραλία του Γαρύφαλλου στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα υπόσχεται τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά, όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο.

Ίος: η ζωή μετά (το Far Out)
Δεν θέλουμε να σας παραπλανήσουμε: λίγοι είναι αυτοί που έχουν πατήσει τα 25 (εντός και εκτός Ελλάδας) και δεν έχουν περάσει από το ξακουστό κάμπινγκ Far Out της Ίου, δεν έχουν «αφήσει» τις μπίρες και τα σφηνάκια που ήπιαν κάπου σε κάποιο στενό της Χώρας ξημερώματα και δεν έχουν ζήσει σαν να μην υπάρχει αύριο στην Ίο. Αν, όμως, δώσετε μια ευκαιρία στο νησί εκτός Δεκαπενταύγουστου, θα διαπιστώσετε πως δεν είναι απλώς μια τεράστια pub, αλλά ένα πανέμορφο νησί που σίγουρα έχει περάσει από την παλιότερη πιο «ροκ» περίοδό του, στην πιο μαζική, αλλά διατηρεί τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα του και ενδείκνυται (και) για ξεκούραση και χαλαρές διακοπές. Μόλις τα πλήθη απομακρυνθούν παραμένει ένα πανέμορφο νησί, με γραφική Χώρα που αξίζει να την περπατήσετε και ημέρα, όμορφες παραλίες, εκκλησάκια, παραδοσιακούς ανεμόμυλους, μικρούς οικισμούς. Αν θέλετε να αποφύγετε τη φασαρία του κατά τ’ άλλα πανέμορφου Μυλοπότα, σας περιμένει για μπάνιο το Μαγγανάρι, όπου θα συναντήσετε μια μεγάλη παραλία με άμμο και από κει και πέρα διάφορους μικρούς κολπίσκους για να απλώσετε την ψάθα με την ησυχία σας. Όσοι αγαπούν το γυμνισμό προτιμούν το Βαθύ Ρεμα και το Κολιτσάνι, περίπου 1 χιλιόμετρο από το λιμάνι, ενώ πιο μακριά, θα συναντήσετε ίσως την ομορφότερη παραλία της Ίου, τον Κάλαμο, στα ανατολικά του νησιού, με χρυσή άμμο και γαλάζια νερά. Για διαφορετικό, άγριο τοπίο κατευθυνθείτε στο ακρωτήρι Διαμουδιά, το οποίο είναι εντελώς απαλλαγμένο από οτιδήποτε τουριστικό και για ακόμα περισσότερη ησυχία, πάρτε το θαλάσσιο ταξί και κατευθυνθείτε στο απάνεμο Πικρί Νερό, με τα ρηχά και κρυστάλλινα νερά.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ