Τουρ σε 4 όμορφα χωριά της Κρήτης

sfakia-xora-sfakion-kriti
ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Κατευθυνόμαστε νότια, προς την αγαπημένη μεγαλόνησο και ανακαλύπτουμε 4 χωριά που ταιριάζουν στο φετινό καλοκαίρι.

Χώρα Σφακιών, Χανιά
Στη νότια ακτή της Κρήτης, η Χώρα Σφακιών ή Σφακιά προσφέρουν ένα απίστευτο σκηνικό με γόνιμες πεδιάδες, ρεματιές, άγριο ορεινό τοπίο και θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, 74 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά. Ο Δήμος Σφακιών, μάλιστα, είναι ο πιο αραιοκατοικημένος στην Ελλάδα, οπότε καταλαβαίνετε ότι σε off-season περιόδους θα απολαύσετε ηρεμία και χαλάρωση, με τους πολύ φιλικούς ντόπιους. Μπαίνοντας στα Σφακιά, θα δείτε τα ερείπια του ενετικού φρουρίου Σφακία, απ’ όπου η θέα είναι απαράμιλλη και μπορείτε από εκεί να δείτε όλη τη Χώρα Σφακιών από ψηλά. Αφήστε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και κάντε τη βόλτα σας στον παραλιακό δρόμο, όπου μπορείτε να καθίσετε και για φαγητό σε κάποιο από τα εστιατόρια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Εκεί θα βρείτε και το παλιό λιμάνι, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία μετά το φαγητό να περπατήσετε στα στενά του χωριού, ανάμεσα στα αρχοντικά με τις αυλές και τα πλακόστρωτα καλντερίμια. Μην ξεχάσετε να απολαύσετε σφακιανή πίτα με φρέσκο τυρί και μέλι, τοπική λιχουδιά που θα σας ξετρελάνει.

Σίσι, Ηράκλειο
Μπορεί να μην είναι από τα πιο ξακουστά χωριά, αλλά πρόκειται πραγματικά για μια απροσδόκητα χαριτωμένη περιοχή στο Ηράκλειο, 45 χιλιόμετρα από την πόλη. Η προβλήτα του, το ειδυλλιακό του φυσικό λιμάνι και το μαγικό μεσογειακό του τοπίο είναι αυτά που θα σας κάνουν «κλικ» από την πρώτη στιγμή και θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε ένα μέρος που έχει μείνει με κάποιον μαγικό τρόπο πίσω στον χρόνο. Το Σίσι, άλλωστε, έχει και πλούσιο ιστορία, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στην Κρητική Επανάσταση (1866-69), που θεωρείται το δεύτερο ’21, όταν οι νησιώτες επαναστάτησαν έναντι των Οθωμανών αποικιοκρατών. Σήμερα, στο χωριό κυριαρχεί το ψάρεμα, που σημαίνει ότι στις ψαροταβέρνες σας περιμένει ψάρι που… σπαρταρά.

Παλαιοχώρα, Χανιά
Η παραθαλάσσια αυτή πόλη και λιμάνι στον Νομό Χανίων είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο, ανάμεσα σε δυο κόλπους στο Λιβυκό πέλαγος. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κρήτης, περίπου 1 ώρα από την πόλη των Χανίων και λόγω του ότι βρίσκεται πάνω στη Χερσόνησο, φημίζεται για τις παραλίες της. Μέσα στην πόλη μπορείτε να βουτήξετε στην Παχιά Άμμο, η οποία είναι οργανωμένη, αλλά και με ελεύθερο χώρο, κατάλληλη για γυμνιστές στο δεξί της άκρο και τα Χαλίκια με χοντρό βότσαλο. Αν θέλετε να βγείτε λίγο παραέξω, σε αποστάσεις μερικών λεπτών με το αυτοκίνητο, μπορείτε να στρώσετε την ψάθα σας στο πανέμορφο Γιαλισκάρι, όπου θα βρείτε 3 παραλίες, ή να κατευθυνθείτε προς τον Κριό, το Γραμμένο κ.ο.κ. Στη μία ώρα μακριά βρίσκεται και το Ελαφονήσι με τα διάσημα κρυστάλλινα τιρκουάζ του νερά και το Κεδρόδασος. Σημειώστε ότι στην Παλιοχώρα σας περιμένει πλήθος περιπατητικών μονοπατιών, αλλά και ωραία μπαράκια το βράδυ για ποτό.

Αγία Πελαγία, Ηράκλειο
Αν ψάχνετε λίγο περισσότερη ανάπτυξη, η Αγία Πελαγία στα 18 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου, ένα πρώην ψαροχώρι που έχει μετατραπεί σε θέρετρο, είναι ό,τι χρειάζεστε για χαλαρωτικές διακοπές, αφού παρά την ανάπτυξή του, δεν πλήττεται από υπερτουρισμό. Βρίσκεται στην εύφορη πεδιάδα της Αχλάδας και φημίζεται για την ομώνυμη Μονή και τη σπηλιά της Εύρεσης, όπου βρέθηκε η εικόνα. Πιστοί, μάλιστα, καταφτάνουν στο μέρος, τόσο για το πανηγύρι, όσο και με την προσδοκία ότι θα θεραπευτούν από ασθένειες. Για μπάνιο μπορείτε να πάτε στην παραλία του οικισμού με τα πράσινα νερά και τη χοντρή άμμο, στην πανέμορφη παραλία Φυλακές και με την ψιλή άμμο και τα πράσινα νερά, αλλά και τη Βλυχάδα στα ανατολικά.