Ταξίδι στην Κύπρο: τι χρειαζόμαστε;

paralia-nissi-kupros
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η Κύπρος δέχεται ήδη τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του κόσμου με βάση το σύστημα χρωματικής κατηγοριοποίησης και με προϋποθέσεις, αναλόγως τη χώρα και την κατηγοριοποίησή της.

Η Κύπρος αποτελεί σημαντικό μεσογειακό προορισμό κάθε χρόνο, με μερικές από τις πιο καθαρές και δημοφιλείς παραλίες στην Ευρώπη που εύλογα προσελκύουν πλήθος τουριστών. Σε αυτούς τους τουρίστες τίθενται φυσικά λόγω πανδημίας κάποιοι περιορισμοί, αναλόγως τον τόπο προέλευσής τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος δέχεται τουρίστες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία, τη Σερβία, την Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Αρμενία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, την Αίγυπτο, τη Γεωργία, το Ισραήλ και τη Λευκορωσία, υπό προϋποθέσεις, αναλόγως την κατηγοριοποίηση της κάθε χώρας.

Το μοριακό τεστ κατά την άφιξη στην Κύπρο επιβάλλεται σε ταξιδιώτες από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες, ενώ μοριακό τεστ εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση πρέπει να πραγματοποιείται από ταξιδιώτες τόσο από την κόκκινη, όσο και από την πορτοκαλί ζώνη (με επιβάρυνση πάντα του ταξιδιώτη). Η καραντίνα κατά την άφιξη δεν είναι υποχρεωτική, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμπληρώνεται το Cyprus Flight Pass 24 ώρες πριν την αναχώρηση.

Η πιστοποίηση του εμβολιασμού δεν είναι προαπαιτούμενο για ταξιδιώτες από τις παραπάνω χώρες, αλλά διευκολύνουν την κατάσταση, με αποδεκτά εμβόλια να είναι τα Janssen/Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna, Sputnik και Sinopharm. Αν οι ταξιδιώτες από οποιαδήποτε χώρα έχουν πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού, δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ και δεν θα τίθενται σε καταντίνα ούτε κι έπειτα από στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.