Εσείς θα υιοθετούσατε μια παραλία;

plastika-skoupidia-paralia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η WWF Ελλάς βάζει μπρος για ένα πρόγραμμα με στόχο πιο καθαρές παραλίες από τα πλαστικά, στα οποία κινητήριος δύναμη είναι… όλοι εμείς.

«Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ο τίτλος του προγράμματος της WWF Ελλάς που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, το οποίο έχει στόχο τη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια και πλαστική ρύπανση, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην πολύτιμη βοήθεια των πολιτών, αφού η πλαστική ρύπανση απειλεί τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία όλων μας, με το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια, ενώ κάθε χρόνο μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν 11.500 τόνοι πλαστικών ετησίως.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να φτιάξουν μια ομάδα και να «υιοθετήσουν» μαζί μια παραλία εδώ. Σε αυτή την παραλία μπορείτε να καταμετρήσετε και να καταγράψετε τα απορρίμματα και στη συνέχεια να επαναλάβετε τη δράση σας 2 με 4 φορές το χρόνο.

Ενημερωτικά, το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά μέσα στον Απρίλιο, όπου 22 εθελοντικές ομάδες υιοθέτησαν ήδη 26 παραλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι πρώτες καταγραφές, μάλιστα, έδειξαν 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα, πάλι, με τις πρώτες καταγραφές, η παραλία Κλασιδού Χανίων κατέγραψε τα περισσότερα απορρίμματα, ενώ η παραλία Άη Γιώργη στη Νάξο τα λιγότερα.

Είναι ώρα να μάθουμε όλοι για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης και να αλλάξουμε συνήθειες, συμβάλλοντας πρακτικά στην αντιμετώπισή του. Επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του προγράμματος από το WWF Ελλάς και ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες στο [email protected].