Πέντε ηφαίστεια του κόσμου που πρέπει να μείνετε μακριά

merapi-indonisia
ΤΡΙΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Είναι πανέμορφα, αλλά μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμή…

Merapi, Ινδονησία
Το μαγευτικό όρος Merapi, που η ονομασία του σημαίνει «βουνό της φωτιάς», βρίσκεται στο κέντρο του νησιού Java της Ινδονησίας, έχει υψόμετρο 2.911 μέτρα και θεωρείται το πιο ενεργό ηφαίστειο από τα 130 της χώρας. Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, μάλιστα, εξερράγη δημιουργώντας έντονα σύννεφα στάχτης στον ουρανό και δημιουργώντας πυροκλαστικές ροές στις πλαγιές του. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι που ζούσαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από αυτό χρειάστηκε να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ η έκρηξη ακούστηκε 30 χιλιόμετρα μακριά.

Pacaya, Γουατεμάλα
Το ηφαίστειο Pacaya είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη Γουατεμάλα, περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Γουατεμάλας. Έχει υψόμετρο 2.552 μέτρα και συνήθως το επισκέπτονται τουρίστες που αγαπούν την περιπέτεια, αν και προς το παρόν οι επισκέψεις αναβάλλονται. Ο «γίγαντας» της Γουατεμάλας άρχισε να πετάει στάχτη στον αέρα στις 4 Μαρτίου 2021, συνεχίζοντας να εκρήγνυται την επόμενη μέρα. Οι εκρήξεις του ήταν σχετικά ελεγχόμενες, αλλά δεν έλειψαν οι «βόμβες» λάβας. Το 2010, μάλιστα, έκανε μια ισχυρή έκρηξη που σκότωσε τρεις ανθρώπους.

Eyjafjallajökull, Ισλανδία
Το 2010, δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να προφέρουν σωστά την ονομασία του ισλανδικού ηφαιστείου που προκάλεσε πρόβλημα στην εναέρια κίνηση της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το ηφαίστειο Eyjafjallajökull απελευθέρωσε τεράστια σύννεφα στάχτης που έμειναν στον αέρα για περισσότερες από 6 ημέρες. Σήμερα, παρ’ όλο που θεωρείται πολύ επικίνδυνο να περπατήσει κάποιος στον πάγο που καλύπτει την καλντέρα του ηφαιστείου, πολλοί πεζοπόροι εξερευνούν την περιοχή, όπου έπεσε λάβα το 2010 και δημιουργεί ένα τρομακτικό θέαμα.

Βεζούβιος, Ιταλία
Ο διάσημος Βεζούβιος στέκει πάνω από τη Νάπολι της νότιας Ιταλίας και έχει έναν μεγάλο κρατήρα που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία του έκρηξη το 1944. Πλέον, το ερώτημα δεν είναι αν το ηφαίστειο εκραγεί ξανά, αλλά το πότε θα εκραγεί. Όλοι θυμόμαστε την κάποτε εύρωστη πόλη της Πομπηίας στη νοτιοανατολική βάση του Ηφαιστείου που καταστράφηκε από την έκρηξή του το 79 μ.Χ. Όταν η πόλη ανακαλύφθηκε ξανά κάτι λιγότερο από 2 χιλιάδες χρόνια μετά, τα πάντα, από τα κτίρια μέχρι το φαγητό και τα κοσμήματα, είχαν διατηρηθεί άψογα.

Φούτζι, Ιαπωνία
Περίπου 100 χιλιόμετρα από το Τόκιο, το Φούτζι αποτελεί την πιο πολυφωτογραφημένη χιονισμένη κορυφή της Ιαπωνίας, με πολλούς να θεωρούν ότι μπορεί κάποιος να την εκτιμήσει καλύτερα από κοντά. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Fuji-san και η τελευταία του έκρηξη συνέβη το 1707, που σημαίνει ότι όλα είναι πιθανά. Η επίσημη σεζόν για να το εξερευνήσει κάποιος είναι από τέλη Ιουλίου μέχρι Σεπτέμβριο όπου ο καιρός είναι σχετικά ήπιος και υπάρχουν διάφορα ορεινά καταλύματα που προσφέρουν διαμονή στους επισκέπτες του. Η σεζόν του 2020, ωστόσο ακυρώθηκε, λόγω του κορωνοϊού.