Συμπτώματα Covid-19 κατά την πτήση; Η Airbus σχεδίασε τη λύση

ptisi-taksidi-covid
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια πτήσης με Airbus θα απομονώνονται σε ειδικούς χώρους, ώστε να παραμένουν όλοι ασφαλείς.

Τώρα που τα ταξίδια ξεκινούν ξανά, τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές προσπαθούν να σχεδιάσουν μέτρα ασφαλείας για τους επιβάτες, όσο υπάρχει ακόμη η πανδημία Covid-19. Ακόμη, όμως, κι αν οι μάσκες και ο έλεγχος της θερμοκρασίας, όπως και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τα αποτελέσματα τεστ, είναι πλέον διαδεδομένες και εφαρμοσμένες τακτικές, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ένας επιβάτης να παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια πτήσης. Κι αν το αεροσκάφος είναι γεμάτο, είναι δύσκολο αυτός ο επιβάτης να κρατήσει αποστάσεις 2 μέτρων από τους υπόλοιπους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η Airbus δημιούργησε την Airbus' PaxCASE, μια ημιδιάφανη θήκη που μπορεί να περιβάλλει ένα πιθανό κρούσμα, σε κάτι σαν «φούσκα απομόνωσης». Η θήκη αυτή έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ή να μένει σταθερή σε μια θέση ή να μετακινείται και να κολλά στο ταβάνι της καμπίνας με πολύ ισχυρή ταινία. Η χωρητικότητά της είναι μια σειρά θέσεων (δηλαδή τρεις θέσεις), συμπεριλαμβανομένης αυτής του ασθενούς.

Πρόκειται για μια εύκολη τακτική που μπορεί να εφαρμόσει το προσωπικό καμπίνας σε περίπτωση ανάγκης και το concept, μάλιστα, ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Clean and Safe Air Travel στα 2021 Crystal Cabin Awards, με τις τελευταίες τάσεις για καινοτομίες στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε, ωστόσο, αυτή η ιδέα στους κριτές των βραβείων, οι αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς επικεντρώνονται κυρίως στο πώς να κάνουν την πτήση όσο περισσότερο touch-free γίνεται, προσέχοντας τις επιφάνειες.