Τρία «ντροπαλά» νησιά για ήσυχες διακοπές

irakleia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Όσοι δεν θέλετε beach bar και ρακέτες στις διακοπές σας, βγάλτε εισιτήρια για τα παρακάτω νησιά που έχουν ακριβώς αυτό που ζητάτε: ηρεμία.

Ηρακλειά, για επιστροφή στο παρελθόν
Είναι το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο και στα μόλις  18 τετραγωνικά της χιλιόμετρα υπόσχεται να σας χαρίσει τις πιο ξεκούραστες διακοπές της ζωής σας. Διαθέτει τρεις συνοικισμούς, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγιά, αν και ο Αγ.Αθανάσιος έχει πλέον ερημωθεί. Η Παναγιά είναι η πρωτεύουσα του νησιού με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και την ομώνυμη εκκλησία, ενώ στον Άγιο Γεώργιο θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου. Σε κάθε περίπτωση, το feeling στο νησί θα σας πάει πίσω σε διακοπές του παρελθόντος, όπου όλα ήταν πιο πρωτόγονα κι αν έχετε όρεξη για περιπέτειες, εκεί θα βρείτε και το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Για μπάνιο προτιμήστε το Λιβάδι με τα αρμυρίκια του, την παραλία της Βουρκαριάς με τα πράσινα και καθαρά νερά και αν έχετε φουσκωτό επισκεφτείτε την παραλία Αλιμιά για να συναντήσετε το βυθισμένο γερμανικό υδροπλάνο Arado, που έπεσε εκεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρκιοί, για την απόλυτη απομόνωση
Εδώ, όταν μιλάμε για ηρεμία και απομάκρυνση από κάθε είδους ορδών τουριστών, το εννοούμε περισσότερο από ποτέ. Το μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων αποτελεί συνήθως εκδρομή από παραθεριστές της Πάτμου, της Λέρου και των γύρω νησιών, αλλά λίγοι επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους εκεί. Κι όμως, το στολίδι των Δωδεκανήσων είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο για όσους το έχουν ανάγκη, με τα απολύτως απαραίτητα: λιγοστές ταβέρνες και café, πεζοπορικά μονοπάτια όπως αυτό στο βουνό δίπλα στη Χώρα, για την απόλυτη θέα στο Αιγαίο, μια διάσημη εκκλησία Παναγία η Παντάνασσα, τα ερείπια ενός κάστρου και φυσικά υπέροχες επιλογές για μπάνιο. Τα Τηγανάκια και το Λιμνάρι με τις τιρκουάζ τους αποχρώσεις υπόσχονται να σας χαλαρώσουν και να σας κάνουν να ξεχάσετε τον χειμώνα που πέρασε.

Ανάφη, για αγνές διακοπές
Το μικρό αυτό νησί στην εσχατιά των Κυκλάδων έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετό κόσμο τα τελευταία χρόνια που έψαχνε λίγη περισσότερη αγνότητα στις διακοπές του. Αυτό, βέβαια, έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί πολλοί παραθεριστές με αυτό το κοινό γνώρισμα και να υπάρχουν σημεία του που ίσως να μην είναι τόσο ήσυχα, όπως η παραλία του Ρούκουνα, για παράδειγμα, που εξιτάρει τη νεολαία και όσους αγαπούν το ελεύθερο κάμπινγκ. Ωστόσο, η αύρα του νησιού παραμένει ήρεμη και γαλήνια, με τη χαλάρωση, την ηρεμία, την άγρια φύση, το καλό παραδοσιακό φαγητό, τις πεντακάθαρες θάλασσες και τις χρυσαφένιες αμμουδιές να πρωταγωνιστούν. Η μικρή, λευκή και προσεγμένη του Χώρα θα σας μαγέψει, οι κοντινές αποστάσεις θα σας αφήσουν ξεκούραστους και οι παραλίες του (Κλεισίδι, Άγιοι Ανάργυροι, Κατσούνι, Φλαμουρού), που βρίσκονται επί το πλείστον στη σειρά, θα σας δροσίσουν. Δραστηριότητα που δεν πρέπει να χάσετε: πεζοπορία στο βράχο του Καλάμου (περίπου 1,5 ώρα) στο ανατολικό άκρο του νησιού και παρακολούθηση της Ανατολής από εκεί. Εμπειρία ζωής.