Υπέροχα, λιγότερο δημοφιλή αξιοθέατα του πλανήτη που πρέπει να δείτε από κοντά

kroatia-plitvice-lakes
ΤΡΙΤΗ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Πέρα από τον Πύργο του Άιφελ και την Times Square, κάποια αξιοθέατα είναι από αυτά που πρέπει να τα βάλουμε στην bucket list μας και να έχουμε στόχο να τα δούμε από κοντά μια μέρα. Όπως τα παρακάτω.

Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes, Κροατία
Στην κεντρική Κροατία, το Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα εθνικά πάρκα της Ευρώπης, που μαγεύει τους επισκέπτες του με τους βραχώδεις σχηματισμούς, τις τιρκουάζ λίμνες, τις σπηλιές και τους καταρράκτες που κόβουν την ανάσα. Βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στο Ζάγκρεμπ και το Ζάνταρ και αποτελεί κορυφαίο προορισμό της χώρας.

Παγετώνας και Φιορδ Ιλούλισσατ, Γροιλανδία
Ο Παγετώνας και το Φιόρδ Ιλούλισσατ έχουν ανακηρυχθεί από το 2004 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο που αξίζει να προσθέσετε στη λίστα σας, αν είστε πιο περιπετειώδεις. Το φιορδ είναι γνωστό για τα εκπληκτικά παγόβουνά του, τα γλυπτά από πάγο, τα γαλήνια νερά και φυσικά έναν από τους πιο ενεργούς παγετώνες του πλανήτη, που ρέει με ρυθμό 20 έως 35 μέτρα την ημέρα, κάτι που έχει ως συνέπεια την αποκόλληση παγόβουνων, συνολικού βάρους 20 δισεκατομμυρίων τόνων το χρόνο, τα οποία διέρχονται από το φιόρδ.

Απαγορευμένη Πόλη (Μουσείο Παλάτι), Πεκίνο, Κίνα
Για 5 αιώνες, κατά την κυριαρχία των δυναστειών Ming και Qing, στον κινεζικό λαό απαγορευόταν ακόμη και να πλησιάσουν τα τείχη του αυτοκρατορικού παλατιού. Αφότου μετατράπηκε σε μουσείο το 1925, το αξιοθέατο της Unesco δέχεται επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν το μεγαλείο του συγκροτήματος με τα καλοδιατηρημένα κτίρια και τα 9 χιλιάδες δωμάτια με αντικείμενα και τεχνουργήματα από τα χιλιάδες χρόνια κινεζικής ιστορίας.

Παράκτιοι βράχοι Moher, Ιρλανδία
Φτάνουν τα 214 μέτρα ύψος στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας στην επαρχία Clare και είναι από τους πιο ψηλούς και πιο μαγευτικούς της Ευρώπης, αλλά και από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της χώρας. Αν σας αρέσουν τα μεγαλειώδη φυσικά τοπία, ένα ταξίδι στη φύση της Ιρλανδίας είναι ό,τι πρέπει, με θέα -εν προκειμένω- και τον Ατλαντικό Ωκεανό.  

Geirangerfjord, Νορβηγία
Όσον αφορά τη φυσική ομορφιά, η Νορβηγία είναι πραγματικά μια από τις ευλογημένες χώρες, με εκπληκτικά τοπία και μαγευτικά φιορδ. Με τα καταγάλανα νερά του, τους ορμητικούς καταρράκτες και τις πράσινες πλαγιές, ωστόσο, το Geirangerfjord στη δυτική Νορβηγία είναι ίσως το πιο φωτογενές. Δεν ανήκει τυχαία στη λίστα τις Unesco, ενώ τα βουνά και οι απότομες πλαγιές που το περιτριγυρίζουν το κάνουν ακόμη πιο θεαματικό, με 260 μέτρα βάθος, βάζοντάς το στη λίστα με τα πιο όμορφα φιορδ του κόσμου.

Ο Χρυσός Ναός, Amritsar, Ινδία
Αν και το Taj Mahal είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Ινδίας, ο Χρυσός Ναός είναι επίσης ένα από τα πιο ιερά μνημεία και κατέχει τη δική του θέση ανάμεσα στους πιο όμορφους τόπους λατρείας του κόσμου. Δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα και μοιάζει σαν να επιπλέει πάνω από την Amrit Sarovar, μια τεχνητή λίμνη. Μέσα στον ναό υπάρχει και αυθεντικό αντίτυπο της ιερής βίβλου Sri Guru Granth Sahib και κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί και τουρίστες καταφτάνουν για να δουν από κοντά αυτόν τον τόπο.

Παλάτι Alhambra, Γρανάδα, Ισπανία
Στους πρόποδες της Sierra Nevada, το Παλάτι Alhambra είναι ένα μεγαλούργημα, από τα πιο εκθαμβωτικά αξιοθέατα της Ευρώπης. Βρίσκεται πάνω από την ανδαλουσιανή πόλη της Γρανάδας και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής, παρ' όλο που πολλές από τις εμφανείς διακοσμήσεις και οι κήποι είναι πρόσφατες αποκαταστάσεις των παλαιότερων. Μοιάζει με πολλά χριστιανικά φρούρια με την τριπλή διάταξή της, το κάστρο, το παλάτι και την οικιστική πτέρυγα των υποτελών και στον πύργο της, που ονομάζεται Torre de la Vela, ύψους 25 μέτρων, υψώθηκε πρώτη φορά η σημαία του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας στις 2 Ιανουαρίου 1492, σε ένδειξη της κατάκτησης της Γρανάδας από τους Ισπανούς.